Veče Vladimira Pištala

Održano književno veče u Kulturnom centru Beograda, povodom objavljivanja sabranih dela Vladimira Pištala, u izdanju Agore. Poslednji tom Pištalovih sabranih dela izašao nedavno, pod naslovom "Čajevi Marsa - Noći".

U Kulturnom centru Beograda održano je književno veče, povodom objavljivanja sabranih dela Vladimira Pištala, u izdanju Agore.

Uz čitanje odlomaka iz Pištalovih dela prikazan je i, po autorovom izboru, film "Povodom Nice" Žana Vigoa, iz 1929. godine.

"To je jedan od najinteresantnijih dokumentaraca koje sam gledao, a odlučio sam se za njega zato što je Vigoov postupak srodan mojoj poetici: i kod mene je slika glavno izražajno sredstvo, preko nje saljem poruku čitaocu", naveo je Pištalo.

Vladimir Pištalo je autor koji već dugo piše, ali je tek poslednjih godina stekao puno priznanje i svoju čitalaccku publiku.

Pištalo je profesor istorije na Vuster univerzitetu u Masačusetsu, a trenutno je gostujući profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, gde studentima drži kurs "Američka kultura i popularne vrednosti".

Rođen je u Sarajevu 1960. godine, odrastao u Mostaru, Kraljevu i Beogradu. Početkom devedesetih pisao je za "Vreme", a 1993. godine preselio se u SAD.

Pre nego što je definitivno priznat kao značajan srpski pisac, već je bio prevođen na mnoge svetske jezike i dobijao je brojne pohvale iz inostranstva, među kojima su bile i pozitivne kritike u francuskom "Figarou" i "Le Mondu".

Dobio je i nagradu "Miloš Đurić" za prevođenje pesama Čarlsa Simića na srpski, dok je za roman "Tesla, portret među maskama" prošle godine dobio NIN-ovu nagradu i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine.

Napisao je i roman "Milenijum u Beogradu", zbirke priča "Kraj veka" i "Vitraž u sećanju", novelu "Korto Maltese" i druga dela.

broj komentara 0 pošalji komentar