Kapela Belimarković i Beogradski sajam spomenici kulture

Vlada Srbije donela je odluku da Kapelu Belimarković u Vrnjačkoj Banji i kompleks Beogradskog sajma proglasi za spomenike kulture, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Prema odluci Vlade, Kapela Belimarković u Vrnjačkoj Banji i kompleks Beogradskog sajma proglašeni su za spomenike kulture, a posebnim merama zaštićena je okolina i spomenik kulture "Švapčića kuća" u Kraljevu.

Spomenik kulture Kapela Belimarković sagrađen je 1909. godine prema projektu arhitekte Petra J. Popovića.

Porodična kapela porodice generala Jovana Belimarkovića nalazi se na groblju u Vrnjačkoj Banji.

Kapela je kao spomenik kulture značajna kako zbog arhitektonskih vrednosti i stilskih karakteristika, tako i zbog istorijskog značaja ličnosti njenog naručioca.

Kompleks Beogradskog sajma sagrađen je između 1954. i 1957. godine prema projektu tima koji su činili arhitekta Milorad Pantović i inženjeri Branko Žeželj i Milan Krstić.

Tim projektom, pre svega arhitektonsko-urbanističkom koncepcijom ansambla, jugoslovenska arhitektura zauzela je značajno mesto u evropskoj konkurenciji, dok su tehničke inovacije i originalne strukture sajamskih hala dale izuzetan doprinos razvoju domaćeg konstruktorstva, naročito sajamske arhitekture.

Kuća porodice Dimitrijević, poznata kao "Švapčića kuća", građena je u periodu od 1904. do 1906. godine u Kraljevu i zauzima značajno mesto u razvoju graditeljskog stvaralaštva i urbanističko-arhitektonske misli u gradovima Srbije.

Još 1976. godine kuća u ulici Cara Lazara broj 24 utvrđena je za spomenik kulture.

Arhitektonski izraz i oblikovanje zasnovani su na snažnom uticaju eklektičke akademske evropske arhitekture, navodi se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar