Sve Pavićeve godišnjice – u Parizu

Književno veče „Fantastični svetovi Milorada Pavića“ održano je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Uprkos svim zakonima fizike, u štrajkovima okovanom Parizu održano je književno veče posvećeno Miloradu Paviću i  njegovim godišnjicama – 90 od rođenja, deset od smrti i 35 godina od  prvog objavljivanja Hazarskog rečnika.

Bazirano na multimedijanoj izložbi Bibiloteke Beograda, zborniku Pisci Paviću i dokumentarnom TV filmu Pavićeva kutija za pisanje RTS-a, autorke Marije Miljević Rajšić, veče u Kulturnom centru Srbije urezalo se kao edukativno, prisno i jako emotivno.

Film na  dokumentaran način svedoči o životu i radu našeg akademika, dajući  dragocen uvid u izvore Pavićevog stvaralaštva.

„Veoma sam zadovoljna što smo taj projekat uspeli da predstavimo i ovde, u Srpskom kulturnom centru u Parizu“, rekla je direktorka Bibiloteke Beograda Jasmina Ninkov.

Supruga velikog pisca Jasmina Mihajlović je u poslednjem trenutku prelomila i odlučila da prvi put posle Pavićevog odlaska ovde uopšte dođe i govorila je o njihovom pariskom životu.

„Viša pravda je pobedila jer  cela slava Pavićeva je krenula iz Pariza, preko Belfona, koji je prvi izdavač Hazarskog rečnika u instranstvu, i koji je proslavio tu knjigu u svetu“, rekla je Ninkov.

Radio-televizija Srbije je uspomenu na Pavića oživeo kapitalnim dokumentarnim filmom, snimanim svojevremeno sa autorom, potom u i njegovom Legatu.

„Ja sam u ovom filmu pokušala da pokažem unutrašnji svet Milorada Pavića, kao i koliko je okruženje u kojem je stvarao uticalo na njegovo delo,  koliko to ostrvo pisaćeg stola zapravo govori o piscu“ kaže Marija Miljević Rajšić, autorka filma.

Delo Milorada Pavića koje  u Francuskoj susrećete od školske lektire do vrhunskih izdavača  ubojito je sredstvo za promociju naših nacionalnih vrednosti, naravno ukoliko se za tako nešto i odlučimo. 

Publika u Kulturnom centru Srbije u Parizu imala je dosta pitanja za učesnike programa, a posebno ih je zanimala recepcija Pavićevog dela u Francuskoj, gde je pisac često dolazio i gde su ga pariski kritičari još u 20, prozvali prvim piscem 21. veka.

broj komentara 0 pošalji komentar