"SmartArt" – umetnost i nauka u primeni

Fakultet primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu održao je prvu međunarodnu konferenciju "SmartArt" – umetnost i nauka u primeni, sa namerom da se uspostavi međunarodni forum za razmenu mišljenja i iskustava nastalih kao rezultat međusobnog povezivanja i razmene uticaja između primenjenih umetnosti i nauke.

Tema međunarodne konferencije „Od inspiracije do interakcije“ zasniva se na povezivanju primenjenih umetnosti i nauke koja ima ulogu u njihovom razvoju. Konferenciju prati izložba otvorena u Konaku knjeginje Ljubice koja prikazuje povezanost ta dva sveta.

„Kroz izstoriju za primenjene umetnosti naučna istraživanja su mnogo značila. Zapravo, otkrića koja su usledila. Na primer, fotografija. Fotografija je jedno tehničko-tehnološko otkriće koje je začelo čitavu jednu granu primenjenih umetnosti“, navodi profesor dr Irena Živković, v.d. dekana Fakulteta primenjenih umetnosti.

„U mnogim oblastima je takvu vezu jako teško ostvariti tako da bude zaista vidljiva. Nisu samo umetnici oni koji su osećajni. I naučnici koji rade stvari koje mogu biti vrlo, vrlo, na prvi pogled, daleko od osećajnosti, moraju da unose tu neku vrstu imaginativnosti u svoj posao, koja jeste, ipak, produkt i osećajnosti“, naglašava akademik Ljubomir Maksimović, potpredsednik Sanu.

Trodnevna konferencija "SmartArt" koja je okupila veliki broj stručnjaka iz petnaestak zemalja sa pet kontinenata, završena je u subotu 30. novembra.

broj komentara 0 pošalji komentar