Praistorijska Crvenokosa boginja od danas u Narodnom muzeju

Crvenokosa boginja, monumentalna statueta iz perioda ranog neolita, otkrivena je u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu pre tačno trideset godina. Od danas će biti u Narodnom muzeju. Reč o jednoj od najvrednijih praistorijskih statueta sa ovih prostora.

Stara više od 7.500, a otkrivena pre 30 godina, Crvenokosa boginja iz Odžaka doputovala je u Beograd. Od danas se nalazi u atrijumu Narodnog muzeja, gde će biti do 6. decembra, a onda postaje deo stalne postavke muzeja.

Viši kustos muzeja Andrej Starović ističe da je reč o jednoj od najvrednijih praistorijskih statueta sa ovih prostora, te da su u muzeju izuzetno ponosni što je Boginja stigla kod njih i što mogu da je predstave najširoj publici.

„Kada bismo bili u prilici da pravimo top-listu deset najznačajnijih praistorijskih statueta, ona bi sigurno bila visoko pozicionirana“, navodi Starović.

Crvenu boginju otkrio je arheolog amater, nakon čega je trideset godina provela u Odžacima.

„Stvarno smo verovali da je ono što je izloženo u Muzeju Vojvodine i bilo promovisano – original. Međutim, to je veoma verna kopija, zbog toga što muzejska zbirka u Odžacima nema uslova za izlaganje ni čuvanje. Rešenje je bilo da stoji u sefu jedne banke sve ove godine“, objašnjava kustos Starović. 

Statueta Crvene boginje izrađena je od gline, što je tipično za period ranog neolita, visoka je 38 centimetara, a, kako se pretpostavlja, stara je oko 7.500 godina. 

„Mi ćemo organizovati analize koje će nam potvrditi precizno njenu starost, što danas može da se uradi. Urađena od pune gline i ima više od četiri kilograma. Ono što je razlikuje od svih sličnih statueta iz tog perioda je to što su one najčešće vrlo malene – do pet, šest ili sedam centimetara. Crvena boginja ide u klasu monumentalnih skulptura. Ona je bila spomenik i u životu te praistorijske zajednice“, naglasio je Starović dodajući da u Evropi ne postoji pandan ovoj statueti iz perioda ranog neolita.

U Odžacima postoji manifestacija inspirisana ovom statuetom, zove se Manifestacija Crvene boginje, održava se u junu i traje tri dana.

"Praznik kulture"

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković smatra da je dolazak Crvenokose boginje u Narodni muzej praznik kulture i međusobne muzejske saradnje.

"Praznik prepoznavanja, da Narodni muzej kao najstariji muzej može na najbolji način da predstavi to ukupno bogatstvo našeg tla", rekla je Bojana Norić Brešković.

Prilikom primopredaje potpisan je i sporazum o dugoročnoj pozajmici biblioteke "Branko Radičević" iz Odžaka i Narodnog muzeja.

"Mi smo, s druge strane, imali želju da boginja posle trideset godina ugleda svetlost dana i da se predstavi u svom punom sjaju", naveo je Arheolog nenad Jončić.

Do 6. decembra Crvenokosa boginja izložena je na centralnom mestu atrijuma, a potom postaje deo stalne postavke. U internet akciji našeg najstarijeg Muzeja možete da učestvujete do prvog decembra u 23.59 sati.

Kustos Narodnog muzeja Lidija Ham je navela da je Crvenokosa boginja još jedan eksponat pored kojeg mogu da se fotografišu posetioci narodnog muzeja i učine kampanju još zanimljivijom.

Rezultati kampanje "Ja sam u muzeju" znaće se za deset dana, a njen cilj je da se posetioci pozovu u Muzej i fotografišu pored omiljenog eksponata.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

Razlog

Zasto joj je dato ime Boginja , iz kojih razloga , cinjenice koje govore da predstavlja boginju tog vremena ( ili je to samo zelja danasnjice )

(petak, 29. nov 2019, 12:33) - Grkinja [neregistrovani]

Zanimljivo

Prvi put vidim staro umetničko delo iz onog mesta. Zanimljivo. Ali zašto se zove crvenokosa, jel se vidi crvena nijansa na kosi, jer ja ne vidim nešto takvo. Osim ako se tako zvao ovaj oblik statua u praistoriji. Dobro je imati podatke civilizacije iz prošlosti.