Pariski „Vikend na Istoku“ posvećen Beogradu

U Parizu je otvoren četvrti festival „Vikend na Istoku“, ove godine u potpunosti posvećen Beogradu. Trajaće sve do 3. decembra, a za to vreme pariskoj publici će se predstaviti dvadesetak vrhunskih umetnika iz Srbije.

Osmišljen kao dijalog Istoka i Zapada, pariski festival „Vikend na Istoku“ u srcu Latinskog kvarta, posle Varšave, Kijeva i Budimpešte, ugostio je Beograd.

Umetnički direktor festivala, Brižit Bušar, navodi da je Beograd izabran zato što je on na neki način „Berlin Istoka“, prava umetnička košnica.

„Kompletan žiri je ovu odluku doneo anonimno i jednoglasno“, naglašava Bušarova.

Na izvrsnoj inaoguracionoj večeri uz kontrabas Nenada Vasilića i crteže Aleksandra Zografa, na srpskom i francuskom jeziku odzvanjali su tekstovi Ćosića, Basare, Petrovića, Vasilića, a poseban ton dali su naši pisci koji žive u Parizu.

„Srpska umetnost toliko sveobuhvatno i toliko kvalitetno da se prikaže i da se predstavi u jednom Parizu, mislim da je izuzetno i da ćemo iskoristiti tu priliku“, očekuje književnica Mira Popović.

Sve do 2. decembra, francuska publika će imati priliku da, osim počasnog gosta Enki Bilala, vidi ostvarenja više desetina srpskih književnika, muzičkih, filmskih i likovnih umetnika, od najpoznatijih do najavangardnijih.

Domaćin festivala je Mila Turajlić koja naglašava da se sa zadovoljstvom prihvatila ovog posla.

„Činilo mi se da mogu da dam neki konkretne predloge što se tiče mlađe umetničke scene u Srbiji koja je takođe zaslužila priliku da se nađe među velikanima naše kulture i učestvovala sam u tom osmišljavanju kako bi se to moglo uobličiti da se zaista vide različiti umetnički pravci, različiti radovi različitih autora“, kaže Mila Turajlić.

U kultnim pariskim knjižarama večeri su posvećene Andriću i Kišu – francusko-srpski književni dijalozi i tribine.

Konačno, 3. decembra će se u slavnom pariskom teatru „Odeon“ održati velika debata o Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar