Nova knjiga Matije Bećkovića - “Kad se ponovo rodim“ na 80. rođendan

Akademik Matija Bećković osamdeseti rođendan obeležio je novom zbirkom “Kad se ponovo rodim", koja je predstavljena u Srpskoj književnoj zadruzi.

Njegova prva, ona faktografska, datumska biografija govori nam da je ovog 29. novembra 80. rođendan Matije Bećkovića. Ona druga pesnička da je sve mlađi i da se ponovo rodio. Kako kaže posle zbriki "Kad budem mlađi" i "Kad budem još mlađi" bilo je najlogičnije da se ponovo rodi.

"Moto za tu knjigu su Eliotove reči da prošlogodišnji jezik pripada prošloj godini, a da jezik nove godine čeka novi glas", rekao je Bećković.

Nove godine i novo vreme tražilo je da nam se novim pesničkim glasom obrati Bećković.

A on u svojoj još jednoj ironičnoj filozofiji savremenog sveta, kroz stihove nas i profiliše i kaže sve što mi ne smemo a još manje umemo koristeći sopstveni maternji jezik, čije on varijacije pretvara u imaginaciju.

"Zasluga je jezika što je on tako postao precizan i što mi se čini da su svi ti termini koji su tako aktuelni, internacionalni, da ih nismo mi pronašli, nego, izgleda, da smo ih pre preveli", kazao je akademik Bećković.

Pregršt novih pesama, čije ćemo stihove pozajmljivati jer u njima je na najbolji način upamćeno i oslikano vreme. Naročito onda kad još jednom pokušamo da sagledamo sebe u vremenu, da proverimo ko smo i šta smo. Slobodno možemo posegnuti za Matijinim ogledalima. I ako nas on u svojoj Završnoj ljubavnoj pesmi blago rečeno upozorava, da je ništa najviši položaj, koji se može postići.

"Ako je sve ništa, onda je to i najviše što se može dostići", primetio je Bećković.

U duhu satire, koja kod njega dobija raskošne i neočekivane mogućnosti, akademik Bećković nam pokazuje da je stvarno sve mlađi i stavom i hrabrošću i stihom. I zato srećan rođendan.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 29. nov 2019, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Živ bio, 100 godina

Bože zdravlja, još 80 Matija :)