"Mnogo buke ni oko čega", da li odustati od potrage za ljubavlju

Jedan od najpopularnijih Šekspirovih komada "Mnogo buke ni oko čega", prvi put stiže na repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prevod Huga Klajna, adaptirala je i režirala Iva Milošević.

Zamešateljstva svakojaka, bezazlena ali i zlonamerna i dva ljubavna para, u srži su komada "Mnogo buke ni oko čega". Da li odustati od potrage za ljubavlju ili tražiti je bez obzira na neizvesnost koju ona nosi, dilema je Šekspirovih junaka.

"U komadu ovom ljudi komplikuju oko ljubavi, a ljubav je nešto najlepše i svi je priželjkujemo. U današnje vreme počinjemo da je se plašimo, da odustajemo od nje, postajemo cinični. Jer ljubav je neizvesnost, nema garancije za nju", kaže Iva Milošević, rediteljka.

Kostim i scenografija su savremeni, govor je stih - Šekspirov, tradicionalni. Na sceni - podmladak Jugoslovenskog dramskog. Klaudija zaljubljenog u čednu Heru tumači Joakim Tasić.

"To je pre svega jedan vojnik koji dolazi iz rata, iz pohoda i onda se zaljubljuje na sceni, što je nešto najlepše što može da se vidi i što mi je obezbedio Šekspir", kaže Joakim Tasić, glumac.

Šekspir se vratio u Jugoslovensko dramsko pozorište. Poslednja premijera njegovog komada bila je pre tri godine. "Hamleta" je igrao Nebojša Glogovac.

broj komentara 0 pošalji komentar