Crvenokosa boginja u Narodnom muzeju

Izložbenu postavku Narodnog muzeja u Beogradu će od petka, 29. novembra upotpuniti eksponat – Crvenokosa boginja, keramička figurina, stara više od 7.500 godina.

Keramička figurina, stara više od 7.500 godina,  otkrivena je u Donjoj Branjevini kod Odžaka, na Dunavu pre tačno trideset godina, saopštio je Narodni muzej. 

Crvenokosa boginja potiče iz vremena prvih zemljoradnika i stočara u Evropi. Nesvakidašnje visini za to vreme od gotovo 40cm, može se s pravom nazvati monumentalnom skulpturom.

Predstavlja nagu ženu, ili boginju prirode bujnih oblina i crvene, duge kose.  Upravo ovaj detalj je izdvaja od sličnih figura iz ranog neolita Balkana i zaslužan je za popularno ime po kojem je danas poznata širom sveta.

Umetničke simboličke predstave ovakvog tipa pojavljaju se upravo u ovo vreme na širokom prostoru od Bliskog Istoka do Podunavlja, ali su po pravilu znatno manjih dimenzija i manje i upečatljive.

Zahvaljujući saradnji i ljubaznosti biblioteke "Branko Radičević" iz Odžaka, u čijem sastavu je i arheološka zbirka iz Donje Branjevine, Crvenokosa boginja će biti poverena na dugoročnu pozajmicu Narodnom muzeju u Beogradau.

Svečana primopredaja i potpisivanje sporazuma o dugoročnoj pozamici biće upriličeni u petak 29. novembra u 12 časova. 

Zainteresovani posetioci će moći da vide Crvenokosu boginju  posebno izloženu u Atrijumu u Narodnom muzeju od petka, 29. novembra do 6. decembra. Nakon jednonedeljnog predstavljanja javnosti, Boginja će ubrzo potom dobiti mesto u stalnoj postavci Narodnog muzeja.

broj komentara 0 pošalji komentar