Predstava Nana odgovara na pitanje – šta to beše čestitost

U Madlenijanumu je premijerno izvedena predstava "Nana", po romanu Emila Zol, u režiji Ivane Vujić.

"Nana" objedinjuje raskoš i moralnu bedu društva Treće francuske republike. U ovom komadu predstavljeno je preplitanje sveta pozorišta i onog van njega, u kojem su primetne posledice društvenog raslojavanja i nejednakih šansi.

Svi problemi društva – malograđanska svest, individualne potrage za prihvatanjem, sigurnošću i požudom oličeni su u liku Nane.

"Ono što jeste uzbudljivo jeste pitanje ima li dobrote, ima li čestitosti, ima li istine, i kolika je snaga licemerja u strukturi jednog društva. Vi možete biti i najveći heroj, ako se tom načinu društvenog ophođenja suprotstavite, vi ćete biti gubitnik, a ti krugovi će ostati nepromenjeni", navodi Ivana Vujić, rediteljka.

Nana, kao simbol moralnog sloma društa, predstavlja univerzalnu figuru, koja i danas upozorava na iste probleme.

"Bitno je da nađeš zajednički jezik sa likom, koji tumačiš. Privatno možeš da se slažeš, da se ne slažeš, da razumeš moraš, ali ne da pravdaš, i tako napraviš distancu između ta dva. Ne slažem se sa stvarima koje je Nana radila, ne sa svim, ali razumem odakle kreće ta njena potreba, a to jeste potreba svakog čoveka da bude voljen", objašnjava Tamara Aleksić, glumica.

U ovoj ansambl predstavi igra 18 glumaca, od doajena do studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar