Drama Hrvatskog narodnog kazališta nakon 38 godina u Narodnom pozorištu

Posle 38 godina drama Hrvatskog narodnog kazališta večeras gostuje u beogradskom Narodnom pozorištu i to sa jednom od najpopularnijih predstava – "Ciganin, ali najljepši". Reč je o adaptaciji hit romana Kristiana Novaka u režiji Ivice Buljana.

"Društvo u malom", "Hrvatska na sceni" – bili su neki od komentara kada je pre dve godine premijerno odigrana predstava "Ciganin, ali najljepši". Hit Ljube Aličića, prvo je završio kao naslov romana Kristiana Novaka, a zatim ga je Ivor Martinić dramatizovao za scenu.

Radnja se odvija u mestu na hrvatsko-slovenačkoj granici, u kojem se Hrvati i Romi ne mešaju, u kojem se ipak rađa ljubav između zrele Hrvatice i mladog Roma, u mestu kroz koje prolazi izbeglička ruta.

"Ovaj poznati narodnjak, u predstavi ima toliko različitih isijavanja značenja. Predsednik Romske zajednice u Hrvatskoj je reagirao drastično na naslov i rekao da je to nedopustivo, da jedno Narodno kazalište koristi pogrdan naziv, iako se Romi sami često nazivaju Cigani, bez ikakvog negativnog značenja. Ova predstava upravo govori o našim stereotipima i predrasudama", kaže Ivica Buljan, reditelj predstave i umetnički direktor HNK-a.

Na sceni će biti više od tridesetoro glumaca. Ciganin, ali najljepši, izabran je na audiciji.

"U Međumurju su Romi i njihov odnos s Romima je prilično zategnut i prilično težak jer su u nekoj manjoj zajednici međusobnog nepoštivanja i onda dolazi do konflikta i sukoba, tako da, nažalost, živimo u takvom svijetu", kaže glumac Filip Vidović.

Narodno pozorište u Beogradu, uzvraća posetu – 19. januara na sceni HNK igraće Nušićevu "Gospođu ministarku".

broj komentara 0 pošalji komentar