Čitanje fotografije otpočelo na sedmom „Vizuelizatoru“

U Ustanovi kulture „Stari grad“ otvoren je sedmi Međunarodni festival fotografije „Vizualizator“.

Sedmo izdanje Festivala fotografije „Vizuelizator“ ujedinjuje izložbe, tribine, radionice. Osnovan je 2013. godine kao projekat Centra za razvoj fotografije u cilju unapređenja fotografske scene, vizuelne medijske pismenosti i kulture. Koncipiran je kao dinamičan događaj.

Na aktuelnom izdanju gosti iz Amerike, Italije, Engleske, Grčke, nagrađivani autori čiji radovi su ocenjeni kao izuzetni primeri fotografske naracije i estetike.

„Mi se trudimo, praktično, zovemo to čitanjem fotografije, da pokažemo šta to fotografska umetnost, na koji način govori, upravo prikazujući različite fotografske stilove. Ponekad uspevamo da okupimo i autore koji se sličnom temom bave, ali na različiti način. Publika na kraju krajeva podsvesno shvata te stvari, a Vizuelizator im pomaže da osveste te teme“, ističe Zvezdan Mančić.

U ustanovi Kulture „Parobrod“ otvorena je prva u nizu izložbi „Blizu neba“ Sare Naomi Leukovič, američke fotografkinje, dobitnice dve "World Press Photo" nagrade. Fotografska priča o narkomaniji i odvikavanju od nje, izazva emocije i saosećanje.

„Radila sam na ovom projektu skoro devet godina. Aleks i ja postale smo prijateljice. Često smo u kontaktu, razmenjujemo poruke. Odlično smo se upoznale. Ceo projekat baziran je na bliskosti među nama. Ljude koje su zavisnici najčešće tako i posmatramo. S obzirom na to da sam je snimala toliko dugo saživela sam se s njom i shvatila da smo veoma slične, da se ne razlikujemo. Nastojala sam to da pokažem“, kaže poznata fotografkinja.

Po organizatorima, „Vizualizator“ ohrabruje umetničku produkciju u mediju fotografije i istovremeno, podstiče naše razumevanje fotografije njenih simbola i poruka.

broj komentara 0 pošalji komentar