Aleksandar Zograf živi strip

U Pozorištu "Pinokio" priređen je najvažniji događaj sedmog festivala književnosti i ilustracije za decu Kroko-doko-dil, predstava "BUM! GRRR!! ŠKRIP!!! STRIP!!!!". Nastala je po tekstu Jasminke Petrović, a režirao je Vladan Đurković. Zvezda predstave bio je strip-autor Aleksandar Zograf.

Kako je Saša Rakezić od dečaka stasao u strip crtača, Aleksandra Zografa, ili kako se kroz različita razdoblja, svađaju ili vole dečak, tinejdžer, odrastao čovek i čovek trećeg doba – prikazali su glumci i pravi Aleksandar Zograf.

Zanimljive su mu istinite priče a deca ih, kaže, sjajno pričaju.

"Mislim da je bitno da deca odrastaju uz strip zato što je to jedan od vrlo elementarnih načina komunikacije, dakle komunicira se putem crteža i putem teksta na način koji može svako da razume i za neko formativno doba je vrlo bitno da vi zapravo shvatite ideje na jedan jednostavan način", rekao je Aleksandar Zograf.

Pričao je deci o prvim knjižicama koje je napravio ali i novoj knjizi stripova "Ohrabrenja" da bi ih podstakao da crtaju i svoje misli prenesu i razmenjuju ih sa drugima.

Scenaristkinja Jasminka Petrović ističe da je strip dobar jer pokriva i književnost i likovno izražavanje, a dosta pomaže i u razvijanju mašte i rešavanju nekih psiholoških problema koje imaju deca.

U okviru festivala sa Aleksandrom Zografom sledi i razgovor o stvarnosti u stripu. 

"Ja se ne bavim stripom, ja živim strip", rekao je Aleksandar Zograf.

broj komentara 0 pošalji komentar