"Zlatni ćuran" glumcu Milanu Gutoviću

Srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Milan Lane Gutović dobitnik je najvišeg priznanja 49. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini – "Zlatnog ćurana" za životno delo.

Popularni glumac, u svojoj bogatoj umetničkoj karijeri, ostavio je dubok trag i postao, zahvaljujući pre svega televizijskim serijama, popularan i omiljen kod najšire publike.

Odluka je doneta na sednici kolegijuma Kulturnog centra i Festivala "Dani komedije", a popularnom dramskom umetniku biće uručena 20. marta 2020. godine na otvaranju 49. "Dana komedije", saopšteno je iz Kulturnog centra.

U saopštenju koje je potpisao direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović se ističe da se Gutović, još na prvim "Danima Komedije" pre 49 godina susreo sa publikom Jagodine ulogom u legendarnoj predstavi "Buba u uhu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Za ulogu Vladimira u predstavi "Pučina" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, igrane 1978. godine, Gutović je na "Danima komedije" nagrađen statuetom "Ćuran".

Posebno je poznat po ulogam Srećka Šojića u serijama "Tesna koža" i "Bela lađa".

Istoriografija pozorišnog života u našoj zemlji uvek će beležiti da je Lane Gutović bio jedan od čuvenih miljenika Bojana Stupice, takozvanih "Bojanovih beba" od kojih pominjemo njegove kolege sa klase Josifa Tatića, Svetlanu Bojković, Ivana Bekjareva, Đurđije Cvetić i Tanasija Uzunovića.

Nagrada "Zlatni ćuran" se sastoji od statuete ćurana, unikatne plakete i novčanog iznosa dar Komercijalne banke.

Nagrada je ustanovljena 2001. godine i do sada su je dobili glumci: Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić - Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sabljić, Rada Đuričin, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Vlasta Velisavljević, Predrag Ejdus i Ljiljana Dragutinović.

Dobili su je i reditelj Dragoslav Lazić, pozorišni pisci i kritičari Muharem Pervić i Milosav Buca Mirković i režiser Dejan Mijač, koji je odbio da je primi.

broj komentara 0 pošalji komentar