Advokat, pisac, putnik, ali pre svega Vlasotinčanin

U 75. godini, advokat Zoran Davinić iz Vlasotinca, još je aktivan u sudnici, a posle nekoliko knjiga i scenarija za pozorišne predstave i serije, objavio je i prvi roman. Od svih nagrada koje je dobio, najdraži mu je, kako kaže, „Borin pečat“.

Pogleda uprtog u Vlasinu, više od pola veka, Zoran Davinić opisuje život na njenim obalama. Sliku, duh i atmosferu Vlasotinca vešto i verno pretače u dramske tekstove, priče, pesme.

Čitavu deceniju sazrevao je njegov roman prvenac Kapija za drugi svet, priča o sudbini dve porodice, crkvenjaka i njegovog sina i porodice političkog emigranta posle Drugog svetskog rata.

„Posmatrao sam odnose među ljudima u društvu uopšte. To je bilo jedno domaćinsko vreme, posleratno, kada ljudi nisu mnogo imali u materijalnom smislu, ali su u srcu nosili neku veliku ljubav za svoje mesto“, kaže književnik Zoran Davinić.

Uz galeriju zanimljivih likova i događaja, Davinić je u roman utkao, kako kažu književni kritičari, svu svoju umešnost i dar – dramski, scenski, humoristički.

„Podigao je spomenik Vlasotincu. On je obnovio sećanja na značajne ljude, ali i one manje poznate“, naglašava recenzent, prof. dr Sunčica Denić.

U zavičajnom fondu vlasotinačke biblioteke ima 10.000 naslova. Među njima su i Davinićeve knjige.

„Sve knjige Zorana Davinića, a ovo je mislim peta ili šesta, su veoma čitane. On je uspeo da taj neki duh Vlasotinca sažme u kratke, vrcave priče, ali iskrene“, napominje Srboljub Takić, direktor Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“ iz Vlasotinca.

Njegov rad ovenčan je mnogim nagradama. Ovo priznanje mu je posebno drago. „Trudim se da dam atmosferu Vlasotinca, da mu se približim. To je moj cilj. E, zato ja volim i Vranje i Boru Stankovića“, dodaje Davinić.

I u osmoj deceniji Zoran je i u sudnici i za pisaćim stolom. Pri kraju je i knjiga putopisa. Obišao je 80 zemalja na svim kontinentima, ali svoje Vlasotince, kaže, ne bi menjao ni za jedno drugo mesto u svetu. Zato su Vlasotinčani i posebni.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 17. nov 2019, 13:07) - Zoran Davinić [neregistrovani]

Iskreno

Ovaj kompliment mi mnogo znači. Uneću ga u svoju sledeću knjigu.

(subota, 16. nov 2019, 14:07) - anonymous [neregistrovani]

Ренесанса

Господин Давинић је ренесансна појава у двадесетпрвом веку. Посебна захвалност оном ко је то приметио и написао.