''Livada puna tame'' Milene Marković premijerno u Narodnom pozorištu

Pesnikinja i dramska spisateljica Milena Marković prvi put se izvodi u Narodnom pozorištu u Beogradu. Njen novi tekst "Livada puna trave" bavi se svetom u kojem sve što postoji ima svetlu i tamnu stranu. Premijera večeras na sceni "Raša Plaović".

Milena Marković je autor čija se dela s nestrpljenjem očekuju. Njene višeslojne drame su poput rebusa i nikada ne znate na koju će vas stranu odvesti.

Citirajući stih svog omiljenog pesnika Vilijama Blejka, Milena Marković kaže da je ''Livada puna tame'' korak dalje u pesničkim istraživanjima.

"Svaka vlat trave, svaka životinja, sve ima ono što vidimo i nešto što se nalazi iza toga. Svet u svojoj biti je i radostan i obnavljajući i strašan. Ovde sam se trudila da je priča potpuno očišćena od bilo kakvih toponima, biografskih, geografskih, nacionalnih, da bude univerzalna i onirična i u tome sam uspela", kaže Markovićeva.

Rediteljka predstave je mlada Jovana Tomić. Troje glumaca - Slobodan Beštić, Anastasija Mandić i Nada Šargin igraju više likova iz kojih progovaraju i preci i potomci.

"To je poetska drama koja se zasniva na fragmentarnoj dramaturgiji i likovi, u ovoj drami ih imam 10 likova, 25 puta ih menjam u toku predstave. A ono što Milena nudi i na neki način traži u ovom tekstu je nivo arhetipa", objašnjava Slobodan Beštić.

"Poleti dušo ka ljubavi tajnoj", napisala je Milena.

Beštić dodaje: "Ljubav je ta za kojom čeznemo, ali je nema na zemlji".

broj komentara 0 pošalji komentar