Poseban susret Bergmana, Tarkovskog i Jozefsona u Beogradu

Trojica velikana, reditelji Ingmar Bergman i Andrej Tarkovski i glumac Erland Jozefson, na specifičan način, našli su se na jedno veče u Beogradu. U Narodnom pozorištu je gostovao Bergmanov Dramaten teatar iz Stokholma, sa dramom koju je napisao Jozefson i to posle rada na filmu "Žrtva" Andreja Tarkovskog.

Erland Jozefson, moćan u portretisanju komplikovanih karaktera, neprikosnovenog tumača likova Ingmara Bergmana, ovdašnjoj publici je poznat po ulogama kod Makavejeva, Gorana Markovića, Rajka Grlića.

Jednu od najboljih uloga ostvario je u poslednjem filmu Andreja Tarkovskog, a to specifično iskustvo opisao je u komadu ''Jedna švedska noć''.

Glumačka i autorska ekipa s nestrpljenjem očekuju susret sa ruskim rediteljem, koji će dovesti u pitanje njihovo shvatanje drame, života, jezika i umetnosti.

Reditelj Erik Stube kaže da je predstava na neki način, dupli portret.

"Erland Jozefson je pisao o sebi i Tarkovskom, ali komad je pokušaj da Jozefson pronađe ko je on zapravo i to kroz njegov rad sa Tarkovskim", navodi Stube.

Kako je dodao, komad govori o umetnosti, sudaranju različitih kultura, jednog ruskog, religioznog reditelja i švedskih ateističkih glumaca i ekipe.

Za Bergmana, Tarkovski je bio najveći reditelj, jer se, kako je govorio, kretao kroz skrivene sobe na čija je vrata on samo kucao. Ipak, nije želeo da se sretne s njim. S druge strane, Jozefson je govorio da je posle susreta sa Tarkovskim, mnogo bolji glumac.

Glumac Torkel Peterson kaže da je komad je kombinacija dokumentarnog i Erlanove fantazije u vezi sa susretom.

"Tarkovski stiže u Švedsku kako bi snimio film, ali njegovo razmišljanje o životu i radu ne deli švedska ekipa", ukazuje Peterson.

Saradnja Kraljevskog dramskog pozorišta i Narodnog pozorišta traje već 15 godina. Nacionalni teatar je u Stokholmu igrao dva puta, dok je ovo bilo četvrto gostovanje Dramatena u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar