Milisavu Saviću "Bagdalin" prsten despota Stefana Lazarevića

Najveće priznanje za literarno stvaralaštvo, književnog kluba "Bagdala" – Zlatni prsten Despota Stefana Lazarevića pripao je piscu Milisavu Saviću.

Priznanje ovogodišnjem laureatu Milisavu Saviću uručeno je na svečanosti u Kruševačkom pozorištu.

Dobitnik zlatnog prstena Despota Stefana Lazarevića objavio je 20 knjiga. Afirmisao je srpsku kulturu i stvorio dela od nacionalnog značaja.

"Milisav Savić je jedno izuzetno ime koji je obogatio srpsku literaturu kroz ovaj savremeni trenutak. Istraživač onoga što je duh naroda, što je neko suštastvo koje nam je itekako u ovom trenutku potrebno", navodi Ljubiša Bata Đidić, član žirija.

Miloš Petrović, predsednik žirija navodi da je Milisav Savić zaslužio da dobije "Bagdalinu"  nagradu.

"I kao pisac i kao stilista velikog formata i kao čovek našeg podneblja je potpuno zaslužio da dobije Bagdalinu nagradu Despot Stefan Lazarević", ocenjuje Petrović.

Saradnju sa Književnim časopisom "Bagdala" koji postoji šest decenija i odoleva mnogim izazovima vremena započeo je još kao neafirmisan pisac, pa je i sama nagrada posebno draga.

"'Bagdala' je jedan od najstarijih časopisa koji se očuvao. Mnogi su časopisi propali, 'Bagdala' je opstala. Kao mlad slao sam neke svoje rukopise za 'Bagdalu', a drugo drago mi je jer je Despot Stefan Lazarević značajna i književna i vladarska ličnost", navodi Milisav Savić, dobitnik nagrade.

Svečanoj akademiji u Kruševačkom pozorištu prisustvovali su članovi Književnog kluba Bagdala, pisci i pesnici među kojima i dobitnici ovog prestižnog priznanja tokom proteklih 35. godina.

broj komentara 0 pošalji komentar