Italijanski klasici slikani rukom srpskih umetnika

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije i Srbije, Galerija Matice srpske, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, priredila je izložbu inspirisanu Italijom.

Izložba je posvećena srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije.

Odabrana umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske u Italijanskom institutu za kulturu, predstavljaju uticaje italijanskih majstora u našoj umetničkoj tradiciji i praksi 18 i 19. veka.

Cilj gostujuće postavke Galerije matice srpske jeste i predstavljanje gradova, ljudi i nasleđa Italije koji su bili inspiracija za srpske umetnike tog doba.

Umetnici su se na neposredan način upoznavali sa italijanskom umetnošću na putovanjima, u muzejima ili na studijama.

"Mislim da su ih najviše inspirisali veliki umetnici, velika dostignuća. To je neka vrsta takmičenja, da li oni mogu isto kao i veliki slikari prethodnih epoha, kao što je Parmiđanino. Da li oni dva veka kasnije mogu da stanu po tehnici i po likovnosti u rang sa umetnicima kojima se čitav svet divio", kaže direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević.

Najčešće su kopirali dela Rafaela, religiozne teme. Zanimljivi su im bili i portreti Italijana.

Ove kopije predstavljaju raritet jer su neka dela danas izgubljena.

"Naši umetnici poput Novaka Radonjića, Jovana i Jeftimija Popovića, uglavnom su se fokusirali na dela koja su mogli da vide u privatnim kolekcijama u Beču ili Minhenu ili u muzejima i galerijama koje su obilazili. Najčešće su kopirali dela baroka i renesanse", kaže autorka izložbe Stanislava Jovanović.

Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama naši umetnici gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

broj komentara 0 pošalji komentar