Vranje među kreativnim gradovima Uneska

Unesko je uvrstio Vranje među 66 kreativnih gradova ove organizacije za oblast muzike.

Ministarstvo kulture je saopštilo da je Unesko, u okviru manifestacije obeležavanja Svetskog dana gradova, među 66 gradova uvrstio i Vranje, kao novog člana Mreže kreativnih gradova ove organizacije za oblast muzike.

Mreža trenutno broji 246 gradova i okuplja članove koji svoj razvoj baziraju na kreativnosti u različitim oblastima: muzika, stari zanati i narodna umetnost, dizajn, film, književnost, digitalna umetnost i gastronomija, a koji postavljaju kulturu u središte svojih razvojnih strategija.

Povodom proslave Svetskog dana gradova, Unesko i zvaničnici iz 24 grada širom sveta mobilisaće različite gradske mreže i organizacije, u čijem je fokusu osim kulture i aktivan pristup inkluziji, odbrani prava, ekonomije i zapošljavanja, kao i aktivnosti u vezi sa otpornošću na klimatske promene.

Proslava će biti prilika za tzv. urbane dijaloge, kao i za prezentovanje gradova koji koriste inovativne digitalne tehnologije u svom društveno-ekonomskom i životnom okruženju.

Kao deo Uneskove Mreže, koja predstavlja laboratoriju ideja i inovativnih praksi, Grad Vranje doprineće postizanju Ciljeva održivog razvoja Agende 2030, kroz kreiranje politika i bazičnih projekata koji promovišu učešće svih zainteresovanih strana, uključujući žene, mlade, kao i ugrožene grupe.

Svetski dan gradova obeležava se svake godine 31. oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar