O pozorištu u društvu spektakla na Mećavniku

Na Pozorišnom festivalu na Mećavniku, izvode se predstave i vode diskusije. Tako se danas razgovaralo o društvu spektakla u koje je, na pet minuta, ušao predsednik udruženja slobodnih stolara Gaga, jer je prikazan njegov amaterski video. Reklo bi se, ničim izazvana slava.

O Pozorištu u društvu spektakla govorilo se na Pozorišnom Kustendorfu, jer složili su se učesnici, umetnost bi mogla da bude tačka otpora u svetu u kojem laž postaje istina i u vremenu prividne slobode. 

"Da li je vas nekada taj svet spektakla zaveo?  Mene je uvek, ja sam uvek zaveden tim svetom spektakla. Zato što taj svet predstavlja produženu ruku religioznosti. Kako vreme odmiče, sve više verujem da se Boga može tražiti u kulturi, da je on skriven u tajnoj hemiji koju čovek luči u trenutku kada se sudara sa predstavom, kada se sudara sa uzvišenim filmom", kaže Emir Kusturca, reditelj i osnivač Kustendorfa.

Pozicija umetnika danas je marginalizovana, pa tako umetnik više nije kriv ni zaslužan nizašta, dodaje reditelj Kusturica. Spektaklu je teško odoleti, a od spektakla se svako na svoj način brani.

"Jedino što možemo da pružimo je ono što je uvek bilo važno, a to je neka istina i da postavljamo pitanja, bar što se predstava i filmova tiče i umetnosti kao takve. Da se trudimo samo da fasciniramo, onda to bude površno i banalno", kaže Jovana Stojiljković, glumica.

"Mislim da bi stalno trebalo da postavljamo pitanje šta je taj spektakl iako je on zavodljiv i jako primamljiv svima, verovatno. Ali šta je on zapravo i šta nama sve promiče iza tih šljaštećih svetala", kaže Milan Marić, glumac.

Spektakularnom pogledu koji se pruža sa padina Mokre Gore, možda ne možete da odolite, ali možete nekim drugim spektaklima. Kustendorfski festivali upravo na to podsećaju. Pozorišni se završava večeras. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 27. okt 2019, 01:50) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Hvala Kusti za sve sto je ucinio za Srpstvo,jedan od najvecih SRBA svih vremena.