Dejvid Van za RTS: Uzbuđen sam što sam ovde

Gost Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je američki pisac Dejvid Van. U intervjuu za RTS kaže da je želeo da dođe u Srbiju i da je uzbuđen zbog toga.

Njegova knjiga "Legenda o samoubistvu", koja je objavljena u prevodu na naš jezik, osvojila je jedanaest značajnih svetskih nagrada. Postala je i međunarodni bestseler, osvojila vrhove lista najčitanijih knjiga.

Van će sutra potpisivati knjige na Sajmu, a odmah po dolasku bio je gost RTS-a. 

U ovoj knjizi vidimo da je samoubistvo vašeg oca uticalo na vaš život i pisanje. Da li je tako?

Da, to je tačno, njegovo samoubistvo kada sam imao 13 godina je svakako bio najveći događaj u mom životu, centralni. Ali je čudno da je sve najbolje u mom životu došlo posle toga, tog najtragičnijeg događaja. Pisanje o tome mi je zaista pomoglo. Napisao sam već nekoliko knjiga o njemu u pokušaju da shvatim kako se on osećao u svojim poslednjim trenucima, a mislio sam i na to kako je taj čin uticao na celu našu porodicu. Ova knjiga je zapravo mešavina različitih naših priča, različitih verzija o tome ko je bio moj otac i šta je to samoubistvo značilo.

Kritičari vas smatraju značajnim piscem Amerike danas, čitaoci vole vaše knjige. kakav je osećaj?

Hvala vam na tome. Zaista sam uzbuđen što sam ovde i što sam obišao već 30 zemalja. Za mene je to nešto što nikada nisam zamišljao u svom životu, poslednjih 10 godina su najbolje iskustvo u mom životu kada sam putovao po svim tim zemljama. Kritika je bila zaista velikodušna prema njemu, a ja sam zahvalan zbog toga. Ja znam svoje granice.

Gost ste Beogradskog sajma. Šta znate o našem sajmu?

Želeo sam da dođem ovde, već sam bio u Hrvatskoj, jedrio sam po celoj obali, bio sam i u Rumuniji, Bugarskoj, u još nekim zemljama regiona, a ovde sam dugo želeo do dođem. Uzbuđen sam što to mogu sada da ostvarim, i što zapravo počinjem od nule.

broj komentara 0 pošalji komentar