Kostić: Knjiga će preživeti digitalno doba

U okviru programa "Nauke i književnost" na Sajmu knjiga u Beogradu o značaju knjige i čitanja govorio je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Književnost otvara prostor mašte, a mašta je i osnova nauke. Akademik Vladimir Kostić ističe da mu je čitalačko iskustvo bilo presudno za etički pristup u profesiji kojoj je posvetio život. Jedna od prvih lektira su mu bili Karl Maj i srpske narodne pesme.

"Mi smo odrasli na jednoj tradiciji deseterca koji sada pomalo pokušavamo da preziremo iz razloga političke korektnosti, a ja hoću da podsetim da je u tom našem desetercu ima neshvatljiva rečenica: 'Jao mene do boga miloga, gde pogubih od sebe boljega'", naveo je Kostić.

Priznaje da pripada Gutenbergovoj galaksiji i veruje da će knjiga preživeti digitalno doba. Ne postoje knjige kojima se vraća, već stalno istražuje nove.

"Ja imam tu nekakvu opsesivno-kompulzivnu liniju da u potrazi za nekakvom arhi-knjigom, praknjigom, knjigom svih knjiga kako bi to možda Borhes rekao, izbegavam da čitam ponovo stvari, pokušavam da čitam nove knjige i u nadi da ću tu knjigu konačno naći. Do sada nisam", rekao je Kostić.

Zato se akademik Vladimir Kostić često može sresti pod kupolom Sajma sa kesama u rukama ili čak koferom prepunim knjiga.

broj komentara 0 pošalji komentar