U Galeriji RTS-a otvorena izložba "Intuitivnost sa margine"

U saradnji sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine večeras u Galeriji RTS-a otvorena je izložba dela umetnika marginalne umetnosti pod nazivom "Intuitivnost sa margine".

Autor izložbe grupe četiri umetnika, postavke koja broji 28 dela, pretežno ulja na platnu, je istoričar umetnosti Nina Krstić.

Reperezentativna dela, danas svetskih klasika Save Sekulića, Ilije Bosilj Bašičevića, Emerika Feješa i Vojislava Jakića predstavljaju temelje umetnosti van dominantne kulture u Srbiji i osnovno su svedočanstvo o evidentnom postojanju autohtonih izvora jedinstvene likovne energije samoukih vizionara.

Nesputani nagon ka čistoj kreaciji, čulnost i ekspresivnost u izrazu, mistične formule, nastale pod pritiskom moćnog instikta, ukazuju na umetničku nezavisnost i stvaralačku izuzetnost četvorice velikana.

Na otvaranju izložbe govorili su istoričari umetnosti Đorđe Kadijević, član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS i Nina Krstić, autorka izložbe koja je podsetila da naredne godine jedan od najstarijih evropskih muzeja naive, Muzej u Jagodini, obeležava vredan jubilej.

"Kultivisanjem stava o znatiželji i eklekticizmu bliži smo saznanju šta nešto čini distinktivnim i vanserijskim, tako da možemo jednostavnije demistifikovati sopstvene nedoumice i zablude, prihvatiti novine koje donosi umetnost van dominantne kulture, spoznati sve kvalitete umetnosti samoukih vizionara bez predrasuda i konačno doći do artikulisanog razumevanja i prihvatanja ovog fenomena u njegovoj biti", istakla je Nina Krstić.

Izložba će biti otvorena do 21. novembra.

broj komentara 0 pošalji komentar