Na Sajmu knjiga 15 izdavača sa Kosova i Metohije

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju 15 izlagača predstavilo se sa više od 400 knjiga.

Na najvećoj manifestaciji pisane reči u Srbiji predstavile su se kosovsko-metohijske izdavačke kuće, institucije kulture, Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici i drugi.

"Izdvojila bih izdavače koji su najaktuelniji i najaktivniji na našem štandu, a to su: Institut za kulturu, Panorama-Jedinstvo, Institut u Prištini, Filozofski fakultet i Udruženje književnika. Izdavaštvo sa KiM je veoma bogato. Stavljamo akcenat na Petera Handkea i SPC", izjavila je koordinatorka za Sajam knjiga Kancelarije za KiM Gordana Ađančić.

Pažnju posetilaca najviše privlače monografije o srpskim srednjovekovnim svetinjama, koje su deo istorije i kulture sveta.

Predstavljena je i knjiga o carskom Dušanovom gradu Prizrenu, ali i dela barda srpske proze između dva svetska rata, Grigorija Božovića i edicija "Narodna književnost Srba na Kosovu i Metohiji".

"Knjige u kojima su epska poezija, narodna poezija , narodna književnost, narodno predanje, zagonetke, umotvorine, junačke narodne pesme i sve ono što je u proteklih nekoliko vekova bilo esencija srpske jezičke i literarne kulture na KiM", rekao je direktor "Panorame" Svetozar Vlahović.

Među naslovima Eparhije raško-prizrenske pogledi radoznalih su na kapitalnom delu "Zadužbine Kosova i Metohije". Interesantno je da su mnoga izdanja štampana i na više stranih jezika.

"Posle kanonizacije Bosiljke Pasjanske, Eparhija raško-prizrenska je izdala Akatist
Svetoj Bosiljki Pasjanskoj, izdanje Bogoslovije u Prizrenu 'Putevima života starca Emilijana', 'Priroda erosa' oca Filoteja, 'Svetionik si naš' Verice Mihajlović. To je knjiga namenjena čitaocima od 7 do 77 godina", kaže protojerej Eparhije raško-prizrenske Stevo Mitrić.

Na najvažnijoj književnoj svečanosti održaće se 30 promocija knjiga izdavača i autora sa Kosova i Metohije, koje će uveličati i dolazak školaraca iz Štrpca, Gore, Prizrena, Kosovske Kamenice, Gračanice i Kosovske Mitrovice.

broj komentara 0 pošalji komentar