Ljubivoje Ršumović za RTS: Pišem za decu u ljudima i ljude u deci

Pre dve godine Radio Beograd 2 je u saradnji sa Zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca, pokrenuo program "Poezija uživo" u kojem učestvuju naši najznačajniji pesnici. Treću sezonu, u subotu 19. oktobra, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2, otvara pesnik Ljubivoje Ršumović koji je dao intervju za Kulturni dnevnik.

Poezija uživo na Kolarcu. Da li će to biti rima ili slobodni stih? Šta ste pripremili? 

– Znate kako kažu, smješano najlake se pije. Doduše, radilo se o čaši meda i čaši žuči. Ovoga puta to će biti zaista smješano. Malo smešno, malo ozbiljno. Biće nekih neobjavljenih pesama. Pošto sam gotovo siguran da će doći i mladi ljudi. Dakle moja prava publika, biće i pesama za decu, onih poznatih i nekih novih, manje poznatih. Dakle, treba ispuniti sat vremena poezijom, pa da to bude nekako zanimljivo. Trudio sam se ovih dana, čini mi se da sam napravio dobru dramaturšku liniju kako to da izgleda. Uskoro ćemo imati isto to u Nišu.

Pošto se vaša popularnost meri s popularnošću rok zvezdi, mogu da vas pitam s kojom pesmom otvarate veče?

– Verovatno će to biti jedna pesma za mlade ljude. Verovatno pesma "Dete treba da posmatraš al‘ mu nemoj na put stati". Neku svoju misao sam silom prilika nekako izmislio zbog vas novinara koji često pitate – za koga vi pišete. Onda sam ja smislio da pišem za decu u ljudima i ljude u deci, što se pokazalo vremenom kao veoma tačno i precizno. Gotovo definicija onog što ja pokušavam da kažem kroz poeziju. U stvari i onoga što je meni Duško Radović rekao pri prvom našem susretu u Beogradu. Rekao mi je – ti ne znaš za koga pišeš.

U nedelju počinje 64. Sajam knjiga. Da li vas još uvek drži radost susreta sa čitaocima pa i sa kolegama?

– Za mene je svaki Sajam knjiga praznik. Verovatno i za moje kolege i koleginice. Ne samo da se vidimo, viđamo se i bez Sajma knjiga. Možda malo više da izmenjamo neku reč, da se porazgovaramo, da se podružimo malo. Mene posebno raduje što svake godine Republika Srpska ima svoj štand. Ovog puta biće čak i promocija jedne moje knjige koja je izašla u Prijedoru nedavno. Knjiga "Krčevina", jedna od knjiga iz serije koje su štampane dobitnicima Vijenca kozare, odnosno nagrade Skender kulenović. Pa sam i ja to među tom bratijom mojom pesničkom ove godine zaslužio.

Vi okupljate male pisce u Akademiji ''Saradnici sunca''. Kakva su to deca?

– To su mladi ljudi koji već uveliko pišu. Mi smo namerno rekli u Fondaciji "Ršum" koja organizuje tu akademiju "Saradnici Sunca", dogovorili smo se da to budu mladi ljudi, talentovani za pisanje, koji su već pobrali neke lovorike, dobili neke nagrade na festivalima dečije poezije i poezije za decu. Dakle, oni koje mi uglavnom ponajemo, kolege i ja koji radimo sa njima, jer smo često u žirijima na tim festivalima, u tim događajima njiževnim, tako da se znamo mi. Ali, provesti deset dana, kao što je osmoro njih ovog avgusta provelo u Ljubišu i na Zlatiboru, mislim da je velika narada za njihov trud i talenat.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

Ljubivoje

dragi podsetnik moje mladosti