Sajam knjiga u Frankfurtu određuje književne trendove

U Frankfurtu je završen poslovni deo najvećeg sajma knjiga. Protekli dani pokazali su vladajuće književne i izdavačke trendove, predstavljen je dobitnik Nagrade za mir Nemačkog udruženja izdavača i održano je najposećenije javno čitanje koje je potvrdilo slavu Jua Nesbea.

Njegove knjige prevedene su na 40 jezika i gotovo na svakom od njih ime glavnog junaka se izgovara drugačije.

"Namera mi je bila da se u bilo kom delu sveta čitaoci pitaju kako se to ime izgovara. Inspiracija mi je bio policajac u selu u kome je živela moja baka. Zvao se Hulijam i nikada ga nisam upoznao", izjavio je pisac Ju Nesbe.

Slavni inspektor je oživeo i na filmu, a jedna od poruka Sajma jeste "Knjiga je film, knjiga je igra".

"Film i knjiga su ista priča. Film 'Sneško' koji je snimljen po mojoj knjizi pokazuje da su Evropljani spremni na nešto novo. Nisu više zainteresovani za stare filmske formate. Mislim da isto važi i za književnost", naveo je Nesbe.

Čitaoci kažu da im se Nesbe dopada zbog toga što prilazi jednoj novoj grupi čitalaca.

"Mlađe generacije slabo čitaju knjige, a ovako su dobili šansu da pročitaju dobru knjigu i da pogledaju dobar film", kazao je izdavač Kris Klaj.

Brazilski fotograf Sebastiao Salgado dobitnik je najprestižnijeg priznanja koje se dodeljuje na Sajmu. Nagrađen je za "podizanje svesti o sudbini radnika, migranata i uslova života uopšte".

"Lepota ljudi se ogleda u njihovom dostojanstvu. Mnogo puta su kritikovali moja dela u kojima sam zapravo prikazao lepotu bede. Ne možemo da mislimo da je neko poseban ako živi u Francuskoj ili Nemačkoj. Stvarnosti i istina su tamo gde je većina stanovništa na ovoj planeti", ocenio je fotograf Sebastiao Salgado.

Nobelova i nagrada Buker i dalje su najbolja književna preporuka. Dokaz su dela Handkea, Olge Tokarčuk, Margaret Atvud. Šta će biti u vrhu čitanih naredne godine umnogome zavisi baš od ovog sajma.

Proteklih dana godišnju produkciju predstavilo je više od 7.500 izlagača. Autorskim pravima trgovali su agenti iz čitavog sveta, a sutra sajam otvara vrata ljubiteljima knjige i očekuje više od 250 hiljada posetilaca.

broj komentara 0 pošalji komentar