Grafike skulptura sa katedrale Notr Dam u Galeriji ULUS-a

"Kamene groteske–gargojli i himere" naziv je izložbe renomirane grafičarke Suzane Vučković, otvorene u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj u prestonici. Predstavljene su grafike skulptura sa katedrale Notr Dam u Parizu.

Suzana Vučković je domaću likovnu scenu osvežila još sredinom devedesetih dvadesetog stoleća prvom samostalnom izložbom grafika 1995. u Domu kulture "Studentski grad" u Beogradu.

"Groteske sa katedrale Notr Dam u Parizu – ono što je mene privuklo ovim čudovištima, odnosno kamenim groteskama je upravo njihova zastrašujuća uloga, ali sam ih ja te uloge lišila iz razloga što nisam želela da one nekoga plaše, već da zabave", kaže Vučkovićeva.

Suzana Vučković predstavila se grafikama koje imaju pojedinačne priče u kombinovanoj tehnici.

"Možemo videti radove koji su plod jednog novog istraživanja, novog opusa – digitalna verzija njene umetnosti samo dopunila plodno umetničko stvaralaštvo", navodi prof. Miroslav Lazović, predsednik upravnog odbora ULUS-a.

Za ljubitelje grafike likovni rukopis Vučkovićeve je prepoznatljiv.

"Sada se predstavlja sa jednom drugačijom grafičkom tehnikom i jednim sasvim drugačijim pristupom, što govori naravno o njenoj likovnoj zrelosti", smatra Olivera Vukotić, kustoškinja ULUS-a.

Postavku "Kamene groteske" možete razgledati do 29. oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar