Poetika mozaika u Beogradu

U Maloj galeriji ULUPUDS-a otvorena je, četrnaestu godinu zaredom, međunarodna izložba "Mozaik malog formata". Autorski projekat Petra Vujoševića okupio je umetnike iz regiona, Rusije, Francuske, Turske, Izraela i Švedske.

Beograd je postao važna tačka na mapi savremenih stvaralaca mozaika. Sve je više inostranih umetnika koji žele da uče poetiku mozaika koji se ovde neguje. Ove godine učestvuje 58 autora iz 17 zemalja.

"Mozaik je jedno ogromno polje koje daje velike umetničke mogućnosti. Može biti grafika, vajarstvo, životopis. Moji motivi su socijalni, ideološki. Volim da eksperimentišem sa različitim materijalima i sredstvima", kaže Krum Šarankov, umetnik iz Bugarske.

Akademska slikarka Tatjana Vojnov kaže da mozaik predstavlja pokušaj da se sopstveno poimanje apstraktnih pojmova materijalizuje.

"To radim materijalom kamenom, a snaga tog materijala sama po sebi se onda pretače iz apstraktne ideje u konkretnu figurativnu sliku", rekla je Tatjana Vojnov.

Tokom četrnaest godina na ovoj izložbi se predstavilo oko trista umetnika iz zemlje i inostranstva. Uprkos ograničenom formatu vidljiva je razlika u umetničkoj praksi, od klasičnih i figurativnih dela do eksperimenata savremenog mozaika.

"Zajednička nit je možda jedna vrsta postupka koji omogućava beskrajnu slobodu. Mozaik je jedna tehnika koja omogućava eksperimentisanje i traženje nekih novih izraza, bez ikakvih ograničenja. Pogotovo danas kada su nam svi materijali na raspolaganju", naveo je autor projekta Petar Vujošević.

Najuspešniji rad na izložbi i najbolji studentski rad biće nagrađeni. Izložbu će pratiti radionica mozaika.

broj komentara 0 pošalji komentar