Pariski đak iz Pirota izlaže u rodnom gradu

Daleke 1973. godine Petar Đorđević, pirotski slikar, izlagao je u Parizu sa Pikasom. Ovih dana izlaže u svom rodnom Pirotu. "Pedeset godina slikarskih vibracija" naziv je izložbe kojom naš akademski slikar obeležava pet decenija umetničkog rada.

Za 50 godina mnogo toga se promenilo, ali je ista strast prema slikarstvu i ogromna ljubav prema umetnosti.

To je pokretačka snaga profesora Petra Đorđevića i u osmoj deceniji života.

"To je životni poziv. To je smisao mog života. Ljubav prema slikarstvu, to je nešto što se ne menja. I ako me pitate, da li bih nešto promenio - ne", ističe slikak Petar Đorđević.

Iako se školovao u Nišu i Beogradu, a usavršavao u Parizu, ostao je veran rodnom Pirotu.

"Najteže je biti u maloj sredini kao što je ova naša, jer ste izolovani. Sreća je da u ovo doba digitalizacije, možete da pratite i ono što se dešava u Parizu, Njujorku ili Londonu", kaže Đorđević.

U životu je imao dva sjajna pedagoga. Njegov ujak Čedomir Krstić, profesor, i Ljubica Cuca Sokić, akademik, u čijoj klasi je diplomirao pre 50 godina.

"Pedagog sa jednom beskrajnom širinom i mogućnost da sami odaberete svoj put, a da pedagog sledi taj vaš put i neguje tu započetu klicu", kaže Petar Đorđević.

Dela Petra Đorđevića su deo stalne postavke Muzeja savremene umetnosti.

Brojne nagrade, izložbe i zastupljenost u slikarskim enciklopedijama širom sveta govore o plodnom radu.

Ponosan je i na činjenicu da je 1973. godine na Majskom Salonu u Parizu izlagao sa Pikasom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 15. okt 2019, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Slika

Ovo je primer kako mi vunkcionisemo. Mi uvek nekog čoveka koji je samo rodjen u nadoj zemlji, a uspeo je u inostranstvu, hvalimo i dicimo se. To je dokaz da smo imali zemlju gde nismo mogli uspeti, i to je dokaz da kazemo da treba nesto da promenimo.