Otvoren 14. Joakim inter fest

Pod sloganom - Ko se boji pozorišta? - otvoren je 14. Joakim inter fest u Kragujevcu. Pozorišni glumci iz Bugarske prvi su se poklonili na bini Knjaževsko-srpskog teatra, u izvođenju komada "Slika Dorijana Greja" po romanu Oskara Vajlda.

Sevar Ivanov Glumac iz bugarskog dramskog pozorišta Nikola Vaptsarov kaže da mu je velika čast i odgovornost  i njegove trupe što su otvorili festival.

"To savremeni Oskar Vajld, multimedijalno izvođenje kojim smo želeli da približimo ovaj tekst i mlađoj publici", rekao je mladi bugarski glumac.

Poklonici pozorišta iz Kragujevca i okoline biće u prilici da osim bugarskog izvođenja komada "Slike Dorijana Greja"  vide i vrhunske predstave iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske, i Srbije, najkvalitetniju selekciju predstava od osnivanja Festivala.

Miloš Krstović, direktor Knjaževsko srpskog teatra je poželeo dobrodošlicu kragujevačkoj publici i rekao da je pred njima šest uzbudljivih festivalskih večeri.

"Mnogo smo uradili u organizacionom smislu i pokušali da festival podignemo na jedan viši nivo, a koliko smo uspeli u tome proceniće publika", rekao je Krstović.

Festival će ove godine promovisati pozorište koje je svest i savest ogledalo vremena u kome nastaje, a ne samo zabava.

Od ove godine dodeljuju se dve nagrade Grand pri Joakim Vujić za najbolju predstavu u celini i Specijalna nagrada Grada Kragujevca, glavnog pokrovitelja festivala.

O nagradi odlučivaće ugledni članovi međunarodnog žirija. Posebna pažnja posvećena je medijskoj promociji i marketingu, vizuelnom identitetu i grafičkom dizajnu promotivnog materijala.

Slobodan Savić, ovogodišnji selektor veruje da je ovo najkvalitetniji program od osnivanja Festivala koji neće biti revija domaćih predstava, već se, kako kaže, okrećemo  međunarodnom i regionalnom konceptu.

Na repertoaru 14. Joakim inter festa su i predstave:

"Medejni dečaci" (Medea's boys) Pozorište Apolo 111 iz Bukurešta, "Zabava za Borisa" Prešernovo pozorište Kranj i Pozorište Ptuj, Slovenija, "Ko se boji Virdžinije Vulf" Pozorište "Ulisis", Brioni, Hrvatska i  Beogradsko dramsko pozorište Beograd, "Tartif "Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište Sombor, Srbija, "Hasanaginica" Novosadsko pozorište, Ujvideki sinhaz, Srbija.

broj komentara 0 pošalji komentar