Mokranjčevi dani, ljubav na prvu notu

U Negotinu su u toku 54. "Mokranjčevi dani". U slavu najvećeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca do petka se natpevavaju horovi i organizuju brojni kamerni i vokalno-istrumentalni koncerti.

Ovogodišnje "Mokranjčeve dane" za sada obeležio je hor "Korikos" iz Njujorka koji je prema oceni žirija bio najbolji u natpevavanju. Reputacija iz Karnegi hola i Linkoln centra, opravdana je i u negotinskom Domu kulture.

"Pobednik, izvanredan hor iz Njujorka, prvi put u Negotinu neko ko je došao preko okeana. Hor iz Amsterdama, hor iz Makedonije, Crne Gore, dva domaća hora, koja su vrlo časno predstavili ovdašnju tradiciju", kaže selektorka festivala Sonja Marinković.

Publika u Negotinu već dva dana prepričava i nastup tenora Ljubomira Popovića na otvaranju festivala, kada je izveo čuvenu "Šestu rukovet" Stevana Stojanovića Mokranjca.

"Mokranjca sam zavoleo na prvu notu i uvek, uvek rado dođem. Ovi 'Mokranjčevi dani' su jedno divno mesto, i ja često kažem to je Meka sadašnja za nas muzičare u Srbiji", istakao je Popović.

Treće večeri na programu je džez i Jovan Maljoković, a Negotinci znatiželjno iščekuju i nastupe Dečjeg hora "Radost" iz Moskve i Hora RTS-a, narednih dana.

broj komentara 0 pošalji komentar