Kusturica: Ne dozvolimo da srpski jezik postane žrtva engleskog

Na saborištu u Tršiću završen je 86. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji. Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica.

Ne smemo dozvoliti da srpski jezik postane žrtva engleskog, poručuje Emir Kusturica, uz ocenu da je u vreme rijaliti programa i iskrivljenih društvenih vrednosti, Vukov sabor manifestacija od velikog značaja. Spas jezika vidi u literaturi.

"Ipak će literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića", istakao je Emir Kusturica.

A Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su, kažu, nemerljiva. Upravo zbog toga, od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji srpski jezik šire po svetu.

"Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavističara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i Srbija postaje bolja, značajnija i prepoznatljivija", kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Tokom sedam dana saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim srpskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefanosti Srpske pravoslavne crkve.

Iz Vukovog rodnog kraja i ove godine poručuju da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. sep 2019, 02:19) - Milos Canada [neregistrovani]

SRAMOTA

moja licna ,mogu da citam cirilicu ali vise ne znam pravilno da se potpisem na cirilici .Kusturici svaka cast.Ove reci da se prenesu obaveno u osnovne skole.Molim da pustite komentar.

(nedelja, 15. sep 2019, 23:24) - Мима [neregistrovani]

На жалост

Српски језик је већ жртва али не енглеског већ нашег немара и незнања, чујемо свуда да је ,,он њу оженио" , да је неко ТУЖИОЦ и да је ЗАСЕОК диван, турцизми се користе у огромним количинама, па чујемо свуда ,,сокак, авлија, ћошак" и оно ружно ЏАБЕ, иако имамо сопствене изразе за те појмове, страшна деградација српског језика на све стране!