"Umetnost danas" u galeriji Narodne banke Srbije

Izložba "Umetnost danas" u Galeriji Narodne banke Srbije presek je godišnjeg stvaralaštva likovnih umetnika ali i primenjene umetnosti u Srbiji. Priređivači postavke su ULUPUDS, Srpski ArtCentar iz Novog Sada i Asocijacija Srpskih Arhitekata Beograd.

Na najcelovitijoj i najmasovnijoj likovnoj manifestaciji više od dvesta likovnih stvaralaca predstavilo je preko trista radova. Raznorodni umetnički stilovi, škole, savremene tehnike i različiti umetnički izrazi.

Direktor ArtCentra Novi Sad Darko Čonkić navodi da se raspon izloženih radova kreće od Vinče, preko crteža, arhitekture, fotografije, preko Nemanjića sve do nečega što na svetu ne postoji, to su sulitoni.

Arhitektonski, industrijski i grafički dizajn, vajarstvo i savremeni mediji, kao slikarstvo čije zlatne latice predstavljaju beskraj kosmosa.

"Rešavam probleme kosmičkog beskraja i kosmičke tišine. Kosmički beskraj rešavam putem niti a tišinu pretvaram u kosmičku muziku", kaže slikar - scenograf Viki Virijević.

Prezentacija energije mikrosveta u likovnoj formi jedinstvena je u svetu.

"Ovde smo ušli u nanosvet, znači ušli smo na milijarditi deo metra i stomilijarditi deo sekunde. Prikazao sam estetiku tog sveta. Uradio sam nešto što Maljevič i Kandidski nisu napravili. Napravio sam bespredmetni art i realizovao ga nakon sto godina", ističe fizičar i likovni umetnik Dragan R. Todorović.

Pet najboljih radova biće nagrađeno, a svi izloženi biće predstavljeni u monografiji "Atlas likovnih umetnika Srbije 2".

broj komentara 0 pošalji komentar