Šta otkrivaju dokumenta na osmanskom jeziku koja smo dobili iz Turske

Iz Turske je u Arhiv Srbije stiglo 20.000 digitalnih dokumenata iz osmanskog perioda. Sva dokumenta su na osmanskom jeziku – mešavini arapskog, persijskog i staroturskog jezika. Saznaćemo koliko sultana je bilo srpskog porekla i zašto je srpski bio diplomatski jezik na otomanskom dvoru.

Sultan je bio taj koji je pisao zakonske propise. Njih su se morali pridržavati svi službenici u carstvu. Postojala je posebna prostorija u kojoj su se pisala dokumenta iz Osmanskog carstva – tefterhani prostorija, a na čelu je bio tefterdar.

"Na izložbenoj postavci je stotinak dokumenata i ilustrativnog materijala. Najstariji dokument koji se odnosi na Smederevski sandžak, koji je sačuvan i izložen u našoj sali, iz 1476. je godine. U pitanju je detaljan popis Smederevskog sandžaka. Pored njega je minijatura koja predstavlja osvajanje Beogradske tvrđave iz 1521. godine", ističe autorka izložbe Enisa Alomerović Hubanić.

Sva dokumenta su se čuvala u drvenim i kožnim sanducima. "Administracija u Osmanskom carstvu je bila jako složena. Poslovi su se vodili u više kancelarija i potkancelarija", navodi Alomerović Hubanićeva.

Izložen je i berat upućen Iliji Garašaninu iz 1881. godine, u kojem mu Osmansko carstvo daje određene povlastice zbog lojalnosti samom carstvu.

Osmansko carstvo osnovano je 1299. godine. Osnovao ga je emir Osman Gazi. Srpski vladari i predstavnici Srbije različitog ranga su više puta posećivali Carigrad. Na izložbi je predstavljen i Miloš Obrenović tokom posete Osmanskom carstvu.

"Tamo su mu dodeljena određena ordenja. Možemo videti i kasu kneza Miloša, koja se čuva u Arhivu Srbije", navela je autorka izložbe.

Izložena je i zapovest sultana Abdul Medžida iz 1858. godine i planovi i skice za školu u Beogradu, s tim što nema dokaza da je ona i izgrađena.

"Imamo i nacrt za izgradnju srednje svetovne škole u Nišu iz 1854. godine, kao i radionice vaspitnog doma tzv. islahane, takođe u Nišu, u kojoj su se obrazovali i sticali zanat kako muslimanska tako i hrišćanska deca", rekla je Enisa Alomerović Hubanićeva.

Na osnovu dokumenata iz Arhiva Srbije saznajemo više o građevinama iz vremena Osmanskog carstva, ali i o onima koje su se sačuvale i danas. Na Kalemegdanu je grobnica (turbe) iz 19. veka, a na Dorćolu se i danas nalazi tursko kupatilo.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

Kuku jada ....

...Bogulizam ,slican islamu ....

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

Akcenat

Требало би обратити пажњу на преузимање у будућности што више дефтера наших области сачињених у том дугом периоду.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:40) - anonymous [neregistrovani]

Da,da 2

Nije bilo muslimana, ali je postojao bogumilizam, sličan islamu.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Ako ste uzeli hrišćanstvo pod vizantijom

...zašto se ne vratite u staroslovensko vjerovanje?

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

Vatikan

Sada bi bilo fino da nam Vatikan pošalje dokumenta koje oni imaju.... A imaju strašno mnogo toga.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 11:48) - anonymous [neregistrovani]

spisi

Divno od Turske što su nam dali kopiju spisa ,stvarno je veliko pročitati tako nešto vredno o Srbiji u tom vremenu.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

koreni

Ako ste prešli u islam pod turcima što se ne vratite svojim korenima pod hrišćanstvom

(ponedeljak, 22. jul 2019, 10:19) - Edo [neregistrovani]

Slična priča

U komentarima se vidi da pojedinci gaje izvesne iluzije o tome da hrišćanstvo nije stiglo u Evropu s istog mesta odakle i Islam (samo nešto ranije), i uz podršku države koja ih je uzela za službenu veru.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

re: "ali nas interesuju ..."

Eeee, o tome se cuti… Slucajno.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 09:56) - Vlajko [neregistrovani]

Da,da...

A posebno Bosni i svedočanstva koliko je muslimana zatečeno na tom prostoru u 15 veku kada je tu krenula da se širi Otomanska imperija.