Vrnjačka Banja ili Karlove Vari – gde je bolja voda, a gde su bolje čaše

Izložba "Zdravlje u čaši" Zavičajnog muzeja Vrnjačke Banje predstavljena je u Etnografskom muzeju u Beogradu. Nesvakidašnja prilika da posetioci vide specifičnu zbirku banjskih čaša. Čine je čaše od onih najstarijih, porcelanskih od pre 150 leta, do današnjih od plastike.

O razvoju Vrnjačke Banje i lekovitosti mineralnih voda u proteklih 15 decenija saznaćete mnogo toga u sadržajnoj i bogatoj postavci "Zdravlje u Čaši".

Izložene su posude za vodu koje su korišćene kroz vreme od raznih materijala — drvene, zemljane, keramičke, metalne, livene, emajlirane, staklene. Pored toga, izloženi su i prospekti.

"Vrnjačka Banja je bila banja zahvaljujući vodama, te vode su čudotvorne i danas. Ovde smo prikazali istorijat Vrnjačke Banje, upravo kroz jedan artikal — to su banjske čaše. Prve banjske čaše su bile upravo čaše iz Karlovih Vari, a kasnije Vrnjačka Banja, kada je već postala mondenska banja, početkom 20. veka da izrađuje i svoje čaše", rekla je autorka postavke "Zdravlje u čaši" Jelena Borović Dimić.

U tom periodu je Vrnjačka Banja bivala sve poznatija i posećenija. Tada su i izrađivane staklene čaše sa vrnjačkim motivima.

"Prva analiza mineralne vode urađena je 1835. godine. Uradio je baron Herderšić. On je okarakterisao vrnjačke vode kao veoma slične Karlovim Varima", dodala je Borović Dimić.

Posetioci izložbe upoznaće se sa četiri priče — o ljubavima dodavačica vode i korisnika banjskih tretmana, stanodavca i banjskih gošći, kao i ljubavi jedne porodice prema Vrnjačkoj Banji tokom 113 leta.

"Imamo gospođu Nenu Gligorić, čija se prabaka 1905. slikala sa suncobranom, pa se 1911. udala i došla na medeni mesec u Vrnjačku Banju, zatim su i njihova deca dolazila", istakla je Borović Dimić.

Izložba "Zdravlje u čaši" biće postavljena do 15. avgusta  u Etnografskom muzeju u Beogradu.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 18. jul 2019, 17:49) - Pera [neregistrovani]

Bilo nekada

Kao stanovnik Vrnjačke Banje slobodno mogu reci da su lekovitost i mineralni sastojci voda drastično opali. Izvor "Sneznik" je zatrovan divljom kanalizacijom i otpadnim vodama, vodankoja tamo izvire nema veze sa lekovitošću, izvor "tople" vode moze da promeni ime u izvor "mlake" vode, sa nekadašnjih 34°C sada jedva ima 28°C. Opšte je poznato da je Banja odavno izgubila status "banje", korumpirana opština dozvoljava privatnim hotelima da buše gde žele, da od zelenih površina prave parking mesta... daj Bože i ove parkove da ne uniste...

(četvrtak, 18. jul 2019, 12:49) - anonymous [neregistrovani]

Ako imas para onda je dobro svuda, ali......

.....ako nemas, onda nigde ne - valja!