Otkrivamo zašto se ponovo zatvara Muzej savremene umetnosti

Čekali smo celu deceniju da se otvori Muzej savremene umetnosti. Otkako je oktobra 2017. ponovo počeo da radi sa novom postavkom "Sekvence", ljubitelji umetnosti imaju prilike da vide ostvarenja koja su obeležila vreme od početka 20. veka do danas. Muzej na Ušću ponovo će biti zatvoren dva meseca, od 16. jula.

Razlog za letnje zatvaranje Muzeja savremene umetnosti jeste priprema postavke retrospektivne izložbe "Čistač" Marine Abramović.

V. d. direktora muzeja Slobodan Nakarada rekao je da će se sprovesti obimni radovi unutar muzeja koji zahtevaju arhitektonske promene. Ističe da je reč o kompleksnoj izložbi i da svi muzeji u svetu rade slične stvari.  

Do 21. septembra zbog zahtevne unutrašnje arhitekture i postavljanja oko 120 slika, crteža, objekata, fotografija, video-radova, filmova i performansa Marine Abramović, publika neće moći da vidi stalnu postavku, koja obuhvata više od 300 dela iz zbirke Muzeja savremene umetnosti.

Nakadara kaže da je u letnjem periodu smanjen broj posetilaca ali da je muzej od otvaranja već premašio magičnu brojku od 250.000 posetilaca. 

Veruje da će publika imati razumevanja i poručuje da se muzej ne zatvara već priprema za spektakl.  

Poslednji program pre zatvaranja izveo je Vladimir Mojsilović. Reč je o performansu koji se bavi rodnim temama. 

Od 16. jula, za posetioce će raditi samo blagajna Muzeja gde mogu da kupe ulaznice za retrospektivnu izložbu Marine Abramović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. jul 2019, 14:12) - anonymous [neregistrovani]

nekad

pa ovo je strašno,...zatvore muzej u sred turističke sezone na skoro dva mjeseca, da bi postavili izložbu jednog umjetnika (iako je taj termin u ovom slučaju prilično subjektivan). I još neko ima obraza da u kameru kaže da je to praksa svuda u svijetu. Nevjerovatno!

(ponedeljak, 15. jul 2019, 11:19) - anonymous [neregistrovani]

Svi to rade?

Jeste, svi zatvaraju muzeje kad postoje ozbiljni problemi. Gotovo niko nije prinuđen da to radi samo dve godine posle decenijskog renoviranja, jer to znači samo da je renoviranje bilo klasična otimačina i da ništa nije urađeno kako rteba, samo su pare iz budžeta date onome ko je bio predviđen kao dobitnik naših para, a posao nije urađen. Ne postoji muzej koji se zatvori na dva meseca da bi postavio neku izložbu.