Crteži Zorana Krulja u Galeriji ULUPUDS-a

U maloj galeriji ULUPUDS-a otvorena je izložba "Otpad", autora Zorana Krulja. Kao slikar sintetičar koji ima smelosti da spaja suprotnosti, poetsko i realistično, svrstava se u srpske majstore imaginarnog slikarstva.

Projekat koji je simbolično nazvan "Otpad", čine crteži rađeni tehnikom tuš na papiru, a pored svakog stoji citat iz Andrićevog dela "Znakovi pored puta".

"Crtež je osnova umetnosti. Ko ne može da barata crtežom, taj ne može da barata ni umetnošću. To se odnosi i na slikarstvo i na grafiku i na vajarstvo i na savremene medije. Na sve što je vezano za umetnost. Crtež je jedan osnov", kaže Zoran Krulj, autor izložbe.

Naziv ciklusa se odnosi na određene negativne aspekte savremenog društva. Umetnik je svojim radom hteo da ukaže na uticaj modernog doba kako na čoveka, tako i na njegovu okolinu.

"Odnos umetnika prema okruženju u kom živi, u kom mu je dato da živi. Odnos prema ljudima i odnos prema okruženju. Znači može se posmatrati i ekološki i životno i kako god hoćemo. Ali sve ono što umetnik zapaža u savremenoj civilizaciji to reprodukuje kroz sebe i iznosi na svoj rad", rekao je Krulj.

Zoran Krulj je kolektivno i samostalno izlagao širom Evrope, a dobitnik je tri nacionalne i pet internacionalnih nagrada za slikarstvo.

broj komentara 0 pošalji komentar