Ovacije orkestru i horu RTS-a na otvaranju "Barskog ljetopisa"

Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, pod dirigentskim vođstvom maestra Bojana Suđića, otvorili su tradicionalnu kulturnu manifestaciju 32. "Barski ljetopis", koji traje do 18. avgusta.

"Karmen" Žorža Bizea, Borodinov "Knez Igor", Verdijev "Nabuko" - samo su neke od kompozicija koje su se čule u Barskoj marini. Prvi put više od sto izvođača simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, izvelo je neke od najpoznatijih klasika.

Publika ne krije oduševljenje i poručuju da je koncert bio predivan i da bi ga slušali sa istim oduševljenjem i da je trajao duže.

"Očekivala sam zaista maksimum, a to su i pružili. Nikad ljepše otvaranje Barskog ljetopisa", poručuje jedna gledateljka.

A šef simfonijskog orkestra RTS-a ovog puta bio je i u ulozi muzičkog urednika festivala. Zbog toga je nastup, kaže, bio dodatan izazov.

"Publika danas ređe ide u koncertne sale, a često misli da ne voli da sluša klasičnu miziku. I evo ovo su prilike kada i oni koji zaista nikada nisu čuli da je umetniička muzika interesantna vide koliko ona može da bude zapaljiva", ističe Suđić.

"Čini mi se da smo večeras pokazali da kultura spaja ljude tamo gde ih politika i neke druge okolnosti razdvajaju. Mislim da je ovo bio pravi trenutak da ovakav jedan orkestar, iz susedne države, gostuje kod nas i da uživamo u nečemu što je, čini mi se da i publika deli mišljenje sa mnom, superiornog kvaliteta", naglašava direktorka "Barskog ljetopisa" Ksenija Popović.

Ovogodišnji "Barski ljetopis" trajaće do 18. avgusta. Publika će do tada uživati u 60 različitih programa - predstava, kocerata, izložbi i filmskih ostvarenja.

broj komentara 0 pošalji komentar