Vraćanje duga zavičaju kroz zbirku pesama

Zbirkom pesama "Ishodište", pesnikinja Nada Hadži-Perić obeležava dve decenije izgnanstva iz rodnog Prizrena, Dušanovog grada na obodu Metohije.

Nada Hadži-Perić, ponesena Andrićevskim "da je svako dužan svome zavičaju", čuva sećanja na dane provedene u Dušanovom gradu, koji je odisao srpskim gospodstvom.

"Ona zapravo poziva na ljubav, mir i shvatanje. Istovremeno tako ona opominje, kako nas kao narod da se vratimo svojim korenima. To nije samo njeno ishodište, ishodište njene poezije, nego je Kosovo zapravo ishodište čitavog srpskog naroda", smatra Jelena Zelenović, profesor Srpskog jezika i književnosti.

Samo ime pesnikinje je svojevrsni putokaz u novo sutra. U stvaralačkom opusu stihovima potvrđuje ne samo svoju pripadnost, već i ono uzvišeno – ljubav, veru i nadu.

"Ja sam u svojim zbirkama pokušavala da zabeležim mnoge istorijske činjenice i ono što je bilo vezano i za naš život ranije i ovo u vezi sa ovim najnovijim dešavanjima na tom prostoru. Mislim da su toliko te pesme i značajne za generacije koje dolaze", kaže Nada Hadži-Perić.

Poezijom Nada Hadži-Perić, inače sudija Apelacionog suda u prestonici, gde živi i radi, zbirkama pesama "Nadalište", "Pribežište", "Dođite samnom i "Vraćam se" potvrđuje svoju odanost ne samo zavičajnoj Metohiji.

"U svojoj poeziji ona postaje putovođa svakom čoveku, svakom od nas, da zajedno sa njom preživljavamo sve njene boli i njene emocije. Da se svi mi kroz tu poeziju vratimo našem Svetolazarovskom Kosovu i Metohiji", ocenjuje kljiževni kritičar Milena Dorić.

Hadži-Perićeva je objavljivanje "Ishodišta" uveličala i time što je prihod od prodatih primeraka te zbirke pesama namenila obnovi carske zadužbine Svetih Arhanđela, nadomak Prizrena.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 30. jun 2019, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Voleo bi

Voleo bi nesto vise da znam o ovoj Bogomdatoj Prizrenki i njenom radu i o njenoj zbirci. Hvala.