Kako kritika utiče na savremene pisce

Otvoren je osmi beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine Beograda. Ovogodišnji učesnici festivala dolaze iz Norveške, Nemačke, Slovenije i naše zemlje.

Književna, filmska i likovna nedelja očekuje nas u narednih nekoliko dana. Moto festivala evropske književnosti je "Najbolje od svega, najbolje za sve".

Učesnici festivala su Ilija Trojanov, Darko Tuševljaković, Jani Virk, Ljubomir Simović i Eugen Šuljgin.

Jedna od tema je i pitanje koliko je u današnje vreme moguća umetnička, naučna ili društvena kritika i da li ona utiče na savremene pisce.

"Najvažniji je taj ličan odnos koji čitalac može da ostvari sa piscima i može da se vidi koliko su zaista pisci povezani sa svojim delima, koliko su autentični, i naravno verodostojni kao što je to Ilija Trojanov koji u svoje knjige unosi sve svoje životno iskustvo. To je nešto što možemo da vidimo na ovakvom događaju a da pročitamo knjigu, oduševimo se ili ne samo onim što je napisano, tako da mislim da su zaista važni ovakvi događaji i trebalo bi da ih je više", kaže prevodilac Nebojša Bakić.

Publika će moći da prati čitanja domaćih i svetskih pisaca, ali i projekcije igranih i dokumentarnih filmova nastalih na osnovu književnosti u okviru retrospektive "Književnost na filmu".

broj komentara 0 pošalji komentar