Sabor kulturnog stvaralaštva u Kosovskoj Mitrovici

Severni deo Kosovske Mitrovice je u znaku kulture uoči velikog praznika Vidovdana. U toku je 25. Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije. Učestvuje oko 300 umetnika, slikara, vajara, književnika, kao i folklorna društva.

Defile ulicama grada za početak i tradicionalno kolo u centru grada oko spomenika — da pozdrave meštane severnog dela Kosovske Mitrovice koji ih već 25. put dočekuju.

"Atmosfera je fantastična, jedva želimo svake godine da dođemo i jedva čekamo taj dolazak", kaže Zoran Radonjić iz ansambla Đerdansko kolo iz Podgorice.

"To je naš identitet, to je naša baština što kažu Srbi, to je tradicija, kultura koju prezentiramo", ističe Miroslav Krstevski iz Kumanova.

Učestvuju i slikari, vajari, dobili su i specifične teme — da zabeleže motive Kosovske Mitrovice iz ranijeg perioda.

"Tako da sam ja imala moju temu Hotel Jadran, koji je sa južne strane Kosovske Mitrovice, hrabro sam išla preko Ibra, slikala", objašnjava Suzana Pavlović Milojević, slikarka iz Niša.

"Jedan bitan deo moje karijere je vezan u stvari upravo za Kosovo i kosovski mit i za, naravno, našu kulturnu baštinu koja predstavlja koren kompletnog našeg srpskog naroda", poručuje Nebojša Đuranović, akademski slikar iz Beograda.

Očuvanje kulturne baštine, tradicije, prijateljstvo, zajedništvo, to su neki od ciljeva Sabora kulturnog stvaralaštva.

"Kroz ovo prijateljstvo mi zapravo pokazujemo — kad imaš iskrenog prijatelja, ti ga čeličnom alkom za srce veži i u našem srcu je trajno ostala Mitrovica i biće", napominje Slobodan Čorović Apis iz Podgorice.

"Mislim da je ovo najveći brend Kosovske Mitrovice kada je u pitanju kultura i na taj način dajemo veliki doprinos", navodi Miodrag Radomirović, direktor KC "Dragica Žarković".

Prvi Sabor kulturnog stvaralaštva održan je pre 45 godina u Kosovskoj Mitrovici, nije održavan svake godine, ali je do sada, kažu organizatori, okupio više od 10.000 umetnika.

broj komentara 0 pošalji komentar