Šta znači lični angažman za mlade umetnike

U rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu svečano je otvorena izložba radova šestoro umetnika najmlađe generacije. Reč je o finalistima konkursa "Privatna vrednost", koji je ambasada te zemlje raspisala drugi put, kao podsticaj stvaralaštvu ovdašnjih mladih autora.

Oni tek stupaju na umetničku scenu, i to kao pobednici, uz zasluženi aplauz. Svojim slikama, skulpturama, video-radovima, odgovarali su na temu "Lično angažovanje".

Prema oceni stručnog žirija, koji je birao između više od 160 radova, pobednik je Tamara Spalajković.

Spalajkovićeva upozorava na sve posledice ljudskih odluka. Jer i čaša vode će, kaže, postati tabu tema, kada sadržaj bude zagađen.

Izložba vodi kroz niz pojedinačnih priča, koje predstavljaju lične doživljaje, reakcije umetnika na svet koji ih okružuje.

To je takođe i slika tog sveta, aktuelne umetničke prakse i konteksta u kojem stvaraju naši najmlađi stvaraoci.

"Postoje dva razloga zašto Švajcarska organizuje ovu izložbu. Prvi je jer spada u četiri najveća bilateralna donatora Srbije. Drugi, što umetnici indirektno promovišu vrednosti kao što su tolerancija, poštovanje, otvorenost. I ne zaboravite da su mladi ljudi, ne samo umetnici, Srbija sutrašnjice. Oni će doprineti procesu pomirenja", rekao je Filip Ge, ambasador Švajcarske u Beogradu.

Izložba je za javnost otvorena do 27. jula, dva puta nedeljno, sredom i subotom po podne, uz najavu posete.

broj komentara 0 pošalji komentar