Bijenale savremene umetnosti – različitost ideja koje definišu svet

U Veneciji se, pod nazivom „Da živite u zanimljivim vremenima“, održava najznačajnija svetska izložba, pedeset osmi Bijenale savremene umetnosti. Na centralnoj postavci učestvuju internacionalni autori koji razmatraju odnose umetnosti i sveta u kom živimo.

Široki tematski okvir Bijenala postavio je umetnički direktor ovogodišnje manifestacije Ralf Rugof. Tema – „Da živite u zanimljivim vremenima“ aludira na savremenost obeleženu neistinitim vestima, lažnim vrednostima, različitim krizama.

„Da ta zanimljiva vremena budu izazov za kreativnost, za budućnost, jer umetnost je večna“, objašnjava Jovana Stokić, istoričarka umetnosti.

Profil najnovijeg izdanja Bijenala posmatraču nudi bogat i raznovrstan izbor - od angažovanog do intimističkog izraza, od apstrakcije do figuracije, od crteža do video-snimaka i mehaničkih skulptura – potpunu različitost ideja koje definišu savremeni svet.

„Tako da izložba koja naizgled deluje zbunjujuće, nema glavni tok, možda je to i ključ čitanja kojim god putem da se krene, vi pravite svoju priču“, kaže Jovana Stokić.

Bijenale je spektakl savremene umetničke produkcije. On je njen koncentrat. To je manifestacija čiji profil nije lako sagledati. Čine je centralna izložba, postavke u nacionalnim paviljonima i prateći programi u muzejima i galerijama širom Venecije. Traje do 24. novembra.

broj komentara 0 pošalji komentar