Otvorena izložba "Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima od 15 do 19. veka"

U Arhivu Srbije otvorena je izložba "Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima od 15 do 19 veka". Kada govore jezikom kulture, narodi se bolje razumeju i prihvataju, poručio je resorni ministar Vladan Vukosavljević na otvaranju izložbe.

Ministar kulture i i informisanja Vladan Vukosavljević naglasio je na otvaranju izložbe da se ove godine obeležava 140 godina od diplomatskih odnosa Srbije i Turske, dodavši da dve zemlje vezuju značajni istorijski datumi i mnoge okolnosti, saopšteno je iz resornog  ministarstva.

 

"Ova izložba i prateći katalog predstavljaju prvi vidljivi rezultat započete saradnje dva arhiva: Osmanskog i Arhiva Srbije i pojedinih ustanova kulture u Srbiji", naveo je Vuksavljević.

Vukosavljević je naglasio da u istorijskom smislu, svi narodi i sva društva govore dva jezika: govore jezikom političke istorije i političkih interesa, ali i jezikom kulture - kada govore jezikom kulture, narodi se bolje razumeju i prihvataju.

"Na pametnim društvima i pojedincima je da se opredele koji će im od ova dva jezika biti maternji. Nadamo se da će to zauvek biti jezik kulture", rekao je Vukosavljević na otvaranju izložbe "Srbi i Srbija u osmanskim dokumentima 15-19. veka" u Arhivu Srbije.

Prema njegovim rečima, proučavanje blaga koje se nalazi u Osmanskom arhivu od velikog je interesa za Republiku Srbiju i, verujem, od interesa za Tursku.

"Takođe, verujem da će naši stručnjaci u decenijama pred nama imati dovoljno materijala koji će im pomoći da tumače i razumeju pravu istoriju, onu koja je zaista postojala", rekao je Vukosavljević.

Osvajanja Osmanskog carstva od 14. do 16. veka, koje se za vreme svog vrhunca prostiralo od Dunava do Nila, učinile su ga međunarodnom silom koja je ostavljala neizbrisive tragove na osvojenim područjima, dodao je ministar.

Kako je naveo, u takvom poretku, Balkansko poluostrvo je činilo važan deo Carstva a vekovi obeleženi osmanskom vladavinom na ovim prostorima, pored negativnih pojava koje su deo osvajačke politike, rezultirali su mnogim kulturnim i društvenim prožimanjima.

"Jedan od dokumenata koji je privukao moju pažnju jeste deo popisa na Kosovu i Metohiji. Imajući veru u pouzdanost osmanske arhivistike, očekujem da će taj dokument i njemu slični dokumenti posvedočiti o tome ko je vekovima živeo na Kosovu i Metohiji i da će pouzdana istorijska istina biti najbolja brana istorijskom revizionizmu svake vrste", istakao je ministar Vukosavljević.

Konstatujući da su odnosi između Srbije i Turske na najvišoj tački do sada, pritom posebno u oblasti kulture, ministar je zaključio da veruje kako će oni u decenijama ispred nas doneti plodonosne rezultate obema zemljama.

Do sada je istraženo i pohranjeno u Arhivu Srbije više od 22 hiljade skeniranih dokumenata značajnih za istoriju srpskog naroda pod turskom vlašću. Na izložbi je predstavljen tek neznatan deo tog materijala.

Na otvaranju je govorio i ambasador Republike Turske Tanžu Bilgič, direktor Predsedništva državnih arhiva Vlade Republike Turske profesor dr Ugur Unal i direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Enisa Alomerović-Hubanić iz Arhiva Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2019, 07:59) - Milan_swe [neregistrovani]

Kako

...smo 140 godina u diplomatskim odnosima sa Turskom, a Turska postoji manje od 100 godina. Otomansko carstvo osim dela teritorija nikakve veze nema sa Turskom.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 23:06) - Саша [neregistrovani]

Србија и пре 7. века

Архиви сами по себи нису потребни да би видело нечије присуство. Прост доказ је језик, топоними, хидроними, песме итд. А највећи проблем представља учење глупости о досељавању у 7. веку као политичком инструменту одсецања људи од своје прошлости и свести.