Pazi šta čitaš!

Četvrti Festival humanistike, kulture i umetnosti, PAZI ŠTA ČITAŠ, u organizaciji HERAedu iz Beograda, održaće se od 23. do 25. maja u Kombank dvorani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Tokom trodnevne manifestacije biće predstavljeno 30 programa, a u celom projektu učestvuju 54 institucije, među kojima su izdavačke kuće, instituti, muzeji, biblioteke, fakulteti, što ovaj festival čini jedinstvenim događajem, saopštili su organizatori.

Gosti festivala osim onih iz Srbije biće i poslenici kulture iz Banjaluke, Kotora i Petrovca na moru.

Festival koji se održava već četvrtu godinu zaredom proučava godišnju izdavačku produkciju Srbije, sistematizuje, vrednuje, afirmiše i pruža na uvid javnosti najznačajnije knjige kao važan segment kulturne baštine Srbije.

Osim toga, ova manifestacija okuplja akademsku publiku koja u prostoru rezervisanom za festival može da nađe 800 najznačajnijih knjiga svrstanih u 10 obasti: istorija, sociologija, filozofija, psihologija, ekonomija, lingvistika, arhitektura i dizajn, vizuelne i scenske umetnosti, muzika i slobodno vreme.

Iz bogatog programa izdvajamo:

- Fotodokumentarna izložba stare i retke knjige: Iz riznice pravoslavne crkve u Kotoru,
- Okrugli sto INTEGRISANI KONCEPT SARADNjE biblioteka, muzeja i arhiva.

Prvog dana festivala, u četvrtak, odmah posle svečanog otvaranja u 12 časova, biće dodeljene nagrade u tri kategorije: za knjigu koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos, za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi i za vredno reprint izdanje knjige čija vrednost i aktuelnost odoleva vremenu.

U konkurenciji za nagrade ravnopravno učestvuju knjige izdavača, fakulteta, biblioteka, muzeja i instituta. Predsednik žirija je prof. dr Aleksandar Jerkov.

Program je organizovan u tri tematski razdvojena dana – Jedinstvo suprotnosti (četvrtak, 23. 5), Dizajniranje kulture (petak, 24. 5), TRADICIJA Pro futuro (subota, 25. 5) – a posetioci mogu doći između 10.00 časova i 21.00 čas.

Ulaz je slobodan za sve.

broj komentara 0 pošalji komentar