Gorici Popović uručena nagrada "Žanka Stokić"

Na svečanosti u Narodnom pozorištu dramskoj umetnici Gorici Popović uručena je nagrada "Žanka Stokić" – priznanje koje nosi ime slavne srpske glumice, a koje već 17 godina zajednički dodeljuju Narodno pozorište, Kompanija "Večernje novosti" i Grad Požarevac.

O nagradi je odlučivao žiri u kojem su bili glumice Radmila Živković i Nataša Ninković, direktorka Narodnog pozorišta Ivana Vujić, pisac Goran Petrović i Milorad Vučelić, glavni urednik Novosti.

Gorica Popović je zajedno sa svojim prijateljima, kolegama i poštovaocima koji su bili u publici proslavila vrednu nagradu interpretacijom balade "Moj prijatelj je umro" koju je napisao Arsen Dedić, monologom iz dela Verice Urošević i autorskim songom iz monodrame "Gospođa Milihbrot".

Zahvalila je žiriju i svima koji su došli da je podrže u, kako je rekla, izrazito radosnom momentu.

"Zahvaljujem se i publici koja me trpi svih ovih godina", rekla je Popovićeva u šali i naglasila da je teško sa najstarije pozorišne scene u Srbiji reći nešto novo u momentu kada emocije čine svoje.

"Stvarno sam zahvalna i radosna. Zahvaljujući svojim gabaritima neću poleteti. Znam da me i Žanka čuje sada i posebno mi je drago što sam u prilici da prolazim pored mesta u Velikom Gradištu gde je nekada bila njena kuća pre nego što je srušena", istakla je Popovićeva.

Pomenula je i da je njen deda ujak Aca Cvetković, glumac, koji je bio član Narodnog pozorišta, streljan posle oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

"Tada su Žanki oduzeta građanska prava, a zajedno su igrali za vreme okupacije zbog čega im je suđeno. Mom dedi se ne zna grob, pa je ovo prilika da se setim njega i njegove nesreće", navela je Popovićeva i potom pozvala sve da pogledaju njen autorski rad "Milosrdni anđeo", nastao za vreme NATO intervencije, a koji u formi songa govori o ljudskoj nemogućnosti da se prepusti dobru, časti, ljubavi.

"A toga bi bilo da se glasovi glumaca, pisaca, slikara... umetnika generalno više slušaju i postanu vrhovni zakon", naglasila je Popovićeva.

Citirala je svoj lik Slavnu Florens: "U početku je trema, a onda shvatiš koliko si dobar pa sva trema nestaje". "Glumački put je jedan maraton. Nikada ne znate šta vas iza ćoška čeka i potrebna je velika ljubav, energija, istrajnost da se sve to istera", priča Popovićeva.

Ivana Vujić je rekla da je beskrajno ponosna što srpsko glumište ima veličanstvene dive.

"Ovde su danas prisutne Svetlana Bojković, Jelisaveta Seka Sabljić, Radmila Živković, Gorica Popović... Zvezde kakvih je malo u Pariskoj operi, a tako puno u srpskom pozorištu", dodala je Vujićeva.

U ime žirija, glumica Radmila Živković je izrazila zadovoljstvo što je njena koleginica sa klase ušla u red laureata nagrade "Žanka Stokić".

"Želim svim našim koleginicama da dobiju tu veličanstvenu nagradu. To priznanje svako nosi u srcu i duši. Takva nagrada je dokaz da niste uzaludno postojali u našoj profesiji. Gorica je u punoj snazi i želim joj da i u narednih pedeset godina bude vrhunska glumica kao što je to bio slučaj u pola veka njene dosadašnje karijere", poručila je Živkovićeva.

O Gorici Popović su govorili i kolege Svetozar Cvetković, Tamara Dragičević i Jelica Sretenović.

Dragičevićeva je rekla da Gorica Popović već danima slavi ovu nagradu sa svojim kolegama i prijateljima, tako što igra predstavu svako drugo veče i slavi život nakon završetka svake od tih predstava.

"Ona voli umetnost i životinje i ima životnu radost. Zbog toga i pravi sve te divne uloge koje svi obožavamo", dodala je Dragičevićeva.

Svetozar Cvetković je u čast svoje koleginice otpevao pesmu "Smajl" Net King Kola i rekao da je ona velika divna tajna, a Jelica Sretenović je navela da je san svake srpske glumice da dobije nagradu "Žanka Stokić" koja je simbol profesije.

Među okupljenima u Narodnom pozorištu bili su glumica Anica Dobra, reditelj Goran Marković, pevačica i muzički urednik Radio Beograda Bilja Krstić, kompozitor Zoran Simjanović.

Nagrada "Žanka Stokić", ustanovljena 2003. godine na predlog Mire Stupice, sastoji se od Plakete koju je u ime Narodnog pozorišta dodelila Ivana Vujić, Statuete, rad akademskog umetnika Dragiše Miloševića, a koju je u ime SO Požarevac uručio predsednik Centra za kulturu Slobodan Stepić i novčanog iznosa koji je u ime kompanije "Novosti" poklonio Milorad Vučelić.

Dosadašnje dobitnice su Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić, Ružica Sokić, Jelisaveta Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Olga Odanović i Nataša Ninković.

broj komentara 0 pošalji komentar