Davinčijeva krila od filtera za kafu

Povodom 140 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije i 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija u Italijanskom institutu za kulturu priređena je izložba dečjih radova inspirisanih delima čuvenih italijanskih umetnika.

Prema Leonardovim nacrtima leteće mašine deca su napravila krila. Njihova instalacija je od balza drveta, a svako pero na krilima, čiji je raspon četiri metra i 80 centimetara, izrađeno je od filtera za kafu i oslikano različitim tehnikama.

Pažnju privlači i Trajanov stub od aluminijumskih reljefa. U izloženim delima su i skulpture, crteži, slike, i sve inspirisano delima - Mikelanđela, Botičelija, Modiljanija, Marinija.

"Ovde su cvetovi koje je proučavao Leonardo da Vinči, radili smo i italijanske borce, i pravili smo konje od Marina Marinija u pokretu", rekla je jedanaestogodišnja Dunja Levačić.

Nađa Komad, učenica osmog razreda, navodi da im je bio izazov da rade sa žicama, ali uspeli su da se izbore sa tim.

"Najteže mi je bilo kad smo morali da radimo kako je jedan slikar slikao ljude, zato što ja uvek crtam velike oči, ali ovde su trebale male oči", rekla je desetogodišnja Lana Janković.

Stotinu dece od četiri godine do 15 godina stvaralo je ta dela prethodnih pet meseci.

"Oni su bili oduševljeni zato što su mogli da eksperimentišu, istražuju, nauče nešto novo, a uz to upoznaju italijansku umetnost i kulturu", rekla je Biljana Genal iz umetničke škole "Genal Art Space".

Cilj direktora Italijanskog instituta za kulturu, Davidea Skalmanija je da povežu decu i umetnost.

"Leonardo da Vinči se kao dete počeo baviti umetnošću. Izučavao je zanat kod umetnika... bitna je posvećenost umetnosti, i zbog toga smo mi izuzetno srećni što ovde vidimo radove dece i siguran sam da će oni ceo život voleti umetnost", rekao je Skalmani.

U poslednjoj nedelji septembra izložba će biti predstavljena u Trstu, u sklopu programa Konferencije ministara za nauku zemalja članica Centralnoevropske inicijative.

broj komentara 0 pošalji komentar