Slike Save Poljanskog u Zavičajnom muzeju Župe

U okviru nacionalne muzejske manifestacije "Muzeji za 10", u Zavičajnom muzeju Župe Aleksandrovac organizovana je izložba "Probuđeni duhovi žitnih polja" čuvenog slikara Save Nikolića Poljanskog. Izložba traje do subote, 18. maja.

Sava Nikolić Poljanski skoro 50 godina pravi slike autentičnom tehnikom mozaičkog slaganja žitne slame, koja je jedinstvena u svetu.

Za svoj umetnički rad i tehniku dobio je brojne međunarodne i domaće nagrade – više zlatnih i srebrnih medalja i plaketa, diplome i specijalnih priznanja.

Rođen u župskom polju, u voćarsko-vinogradarskom kraju, prvo sa čim je bio povijen umesto pelene bila je slama, otud Poljanski kao umetnički pseudonim Save Nikolića, koji iza sebe ima blizu 60 izložbi kod nas i u svetu. 

Poljanski kaže da je više od 20.000 "slamki" utkano u svaku njegovu sliku. 

Istoričar umetnosti Predrag Đidić na stranicama izložbenog kataloga između ostalog piše: "Stvarajući božanstvene mozaičke matrice od slame, on na najlepši mogući način vraća svoj dug, pružajući joj da ponovo oživi na njegovim slikama."

Poljanski, osim idiličnih prikaza pejzaža, poljana i seoskih kuća zavičaja, istražuje i slika pravoslavne duhovne sfere i iskazuje vekovnu opomenu i putokaz za budućnost, navodi Đidić.

Pored izložbe Poljanskog, u Zavičajnom muzeju u župskom Aleksandrovcu može se videti i stalna postavka oko 3.000 arheoloških, etnografskih i istorijskih eksponata, rekonstruisan izgled unutrašnjosti neolitske kuće i nekoliko desetina izuzetno vrednih predmeta od najranijih perioda ljudske civilizacije do danas.

Zavičajni muzej u Župi Aleksandrovac, otvoren 1991. godine, nalazi se u kući 'popa Marka' koja je smeštena na kraju centralne ulice grada, u delu koji Župljani zovu "Vinska ulica" tokom održavanja čuvene manifestacije "Župska berba".

broj komentara 0 pošalji komentar