Prva profesionalna romska predstava u Zaječaru

U Narodnom pozorištu u Zaječaru premijerom prve romske profesionalne predstave "Đelem, đelem", obeležen je dan rođenja velikog glumca Zorana Radmilovića, nezaboravnog Radovana trećeg i Kralja Ibija. Sudeći prema premijeri, ova predstava će imati dug repertoarski vek.

Mogli su i da oduvaju sve pred sobom, koliko energije su doneli na scenu. Publika je priču ispila kao čašu vode i emotivno uzvratila za veliki trud.

Publici se veoma dopala predstava. "Sve mi se dopalo i glumci i predstava ukupno, naročito mi se svidelo što je bilo emotivno", kaže jedan sugrađanin.

Prihvatanje publike za glumce je najveća nagrada, u ovom slučaju još i veća jer se prvi put romska predstava našla na repertoaru profesionalnog pozorišta.

Miljan Rašić, predsednik društva Roma Zaječar, naglasio je da je predstava "Đelem, đelem" veliki događaj za zaječarsku publiku i za Rome cele Srbije.

Asistentkinja pedagogije Irena Rašić istakla je da je rad na predstavi bio jedna vrsta izazova.

"Ovo početak nečeg možda zanimljivog i možda, što se čini, biće dobro za dalji rad i razvoj nas Roma u Zaječaru", rekla Rašićeva.

Reditelj iz Bugarske zadovoljan je rezultatom i ima planove za ovaj komad.

"Talenat koji oni nose u sebi, iznenadio me je i začudio i zato sam prihvatio da odradim to i radujem se. Verujem da će predstava biti dobra na repertoaru pozorišta 'Zoran Radmilović', da će se gledati i da će učestvovati na festivalima", zaključio je reditelj Žoro Ivanov.

Zaječar je jedan od retkih gradova u Srbiji koji nema romsku malu. Tako je odvajkada. Možda je i to jedan od razloga da je baš u Zaječaru nastala prva profesionalna romska predstava.

Osim premijerom, dan rođenja velikog glumca Zorana Radmilovića obeležen je i projekcijom prestave "Radovan treći", ali otkrivanjem biste glumcu u foajeu teatra koju je radio vajar Svetozar Mirkov.

broj komentara 0 pošalji komentar